Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zawsze dodaję ten składnik do surówki z pora. Dzięki temu wychodzi lepsza, niż z restauracji
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 29.12.2024 17:22

Zawsze dodaję ten składnik do surówki z pora. Dzięki temu wychodzi lepsza, niż z restauracji

surówka z pora
Fot. YouTube/Weronika Domogród

Czy wiesz, że zwykła surówka z pora może smakować jeszcze lepiej? Poznaj łatwy przepis, a dowiesz się, jaki składnik należy do niej dodać, aby nabrała doskonałego smaku. Taka surówka z pora uświetni każdy obiad. Wystarczy warzywo i sos ze specjalnym składnikiem.

Surówka z pora doskonała na obiad

O pełnowartościowym obiedzie możemy mówić tylko wtedy, kiedy oprócz mięsa i dodatku w postaci ziemniaków lub kaszy, znajdzie się w nim także surówka. Warzywny przysmak sprawia, że danie jest o wiele bardziej sycące i bardzo często smaczniejsze. Wśród przepisów każdej gospodyni powinien znaleźć się także ten umieszczony poniżej.

Przygotowana według niego surówka każdego zachwyci smakiem. Warzywny dodatek spodoba się rodzinie na tyle, że będą chcieli, abyś przygotowywała ją na każdy obiad. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak  zrobić ją w łatwy sposób. Zajmie to zaledwie kilka minut.

sos do surówki.jpg
Fot. YouTube/Weronika Domogród
Biorę mięso mielone i rozkładam na waflach. Mogłabym to jeść bez przerwy, po prostu pycha

Surówka z pora tylko z tym dodatkiem

Choć surówka z pora jest wszystkim dobrze znana, nie każdy wie, że można przyrządzić ją w nieco inny, niż zazwyczaj sposób. W tej, którą przyrządzisz z poniższym przepisem, nie będzie marchewki, ale pojawi się… miód. Dla niektórych może być to sporym zaskoczeniem, ale spójrzmy na fakty. Ostry smak pora doskonale równoważy się ze słodkim dodatkiem. Niezbędne będą także inne składniki, które podkreślą smak całego dania. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie pochodzą z kanału Weronika Domogród, który znajdziesz na platformie YouTube.

Składniki:

  • 1 por 
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Surówka z pora z – przepis

Przygotowanie surówki rozpocznij od obrania pora z liści, a następnie dokładnie go umyj. Warzywo przekrój wzdłuż, dzieląc je na dwie części. Pora drobno posiekaj w cienkie paski i przełóż go do miski. 

Do drugiej miski przełóż jogurt. Wlej olej i dodaj miód. Wsyp również sól i wymieszaj składniki na jednolity sos. Przelej go do miski z porem. Całość dokładnie wymieszaj i gotowe. Surówkę podawaj na obiad, a zamieni go w prawdziwą ucztę.

Sprawdź także przepis na nietypowe danie z mielonego mięsa oraz zobacz, jaki przysmak z jarmarku zachwycił krytyka.

sur.jpg
Fot. YouTube/Weronika Domogród