Wymieszaj jogurt z solą i odstaw na kilka godzin. Ten przysmak jest hitem w moim domu
Przyrządzanie labneh to prosta czynność, która jogurt zmienia w serek. Ten doskonały śniadaniowy produkt jest delikatny w smaku i odnajduje się w wielu kompozycjach. A przygotowanie go to kwestia kilku ruchów, choć zajmuje nieco czasu.
Labneh, czyli „cedzony jogurt”
W anglojęzycznym świecie labneh – jak określa się go na Bliskim Wschodzie – znany jest jako strained yogurt , czyli jogurt cedzony. Ma jeszcze wiele podobnych określeń (w tym „jogurt typu greckiego”), ale wszystkie sprowadzają się do jednego. Labneh to serek powstały przez oddzielenie serwatki od jogurtu , co go zagęszcza i zakwasza.
Wiele produktów, na które trafiamy w sklepach, ma coś wspólnego z pomysłem na labneh. Bliski mu jest skyr, który kilka lat temu rozpanoszył się na półkach dyskontów. Większość jogurtów greckich, które znamy, jest natomiast raczej rzadsza w konsystencji niż prawdziwy labneh.
Domowy ser na śniadanie
Labneh ma wiele ciekawych zastosowań. Dobrze sprawdza się w gotowanych potrawach, ponieważ ma znacznie mniejszą skłonność do warzenia się po dodaniu do garnka . Jednak świetnie smakuje w kanapkach i innych konfiguracjach śniadaniowych. Można też przygotować go przez noc, co sprawia, że świeży serek ląduje na naszych stołach właśnie na śniadanie. Ze zdrowym olejem i przyprawami jest pyszny do jedzenia łyżkami.
Zmiana jogurtu w labneh sprawia też, że staje się on znacznie uboższy w laktozę niż mleko czy jogurty . Jest też bogaty w białko i ma niższy indeks glikemiczny niż jogurty. Wciąż natomiast jest świetnym źródłem probiotyków, które poprawiają odporność naszego organizmu i procesy trawienne.
Jak zrobić labnneh na śniadanie
Przygotowanie takiego serka jest niezwykle proste w domowej kuchni . Wystarczy duże opakowanie, a najlepiej od razu dwa, jogurtu naturalnego przyprawić łyżeczką soli i wymieszać. Garnek lub miskę pokrywamy z wierzchu gazą i mocujemy gumką. Może też nadać się bardzo drobne sitko.
Przez noc w lodówce serek będzie odciekał . Rano można dodatkowo odcisnąć go z nadmiaru wody, choć nie powinno to już być konieczne. Serek będzie za to ładnie uformowany i można podać go na głębokim talerzu, polany oliwą, posypany ziołami i chili.
Wypróbuj też przepisy na zabielony kapuśniak i smażone gołąbki .