Wyśmienite grzyby, które wyhodujesz w domu. Grzybnię kupisz w sklepie ogrodniczym

Jeżeli w tym roku nie udało ci się zebrać grzybów w sezonie, nic straconego. Istnieje grzyb, który można hodować w domu i zbierać go praktycznie przez cały rok. Wykorzystasz go, podobnie jak te zebrane w lesie, do przyrządzenia znakomitych dań i innych pyszności.
Tego grzyba
O sezonie na grzyby wszyscy zdążyli zapomnieć, dlatego przychodzimy z zaskakującym sposobem, dzięki któremu będzie można wyhodować je w domu. Okazuje się, że istnieje gatunek, który świetnie odnajdzie się w zamkniętych przestrzeniach. Jest nim boczniak, który występuje w środowisku naturalnym, ale zdecydowanie lepiej rośnie w domu.
Uprawa grzyba jest bardzo łatwa, bo wystarczy zapewnić mu odpowiednie warunki, a boczniak obrodzi obficie. W dodatku domowa hodowla jest znacznie tańsza, bo w kwocie 40-50 zł możemy otrzymać około 2 kilogramów grzybów. Jest to korzystna alternatywa szczególnie dzisiaj, kiedy koszt suszonych prawdziwków może wynosić nawet 60 zł za 100 gramów.

Dlaczego warto jeść boczniaki?
Nim przejdziemy do kwestii związanych z hodowlą boczniaków, warto poznać ich zalety i sposoby podania. Grzyby hodowlane bogate są w białko oraz magnez. Znajduje się w nich także sporo witaminy z grupy B, która odpowiada za przemianę materii organizmu, ale też za sprawność myślenia i kondycję włosów, paznokci.
Spożywanie boczniaków ma wiele zalet. Z przeprowadzonych badań wynika, że działają przeciw nowotworom, cukrzycy, ale też ochronnie dla serca i naczyń krwionośnych. Najlepsze jest jednak to, że boczniaki można przygotować w dowolny sposób i przez wielu uznawane są za najlepszy zamiennik mięsa.

Jak uprawiać boczniaki?
Hodowlę boczniaków należy rozpocząć od zakupu zestawu do uprawy, czyli balotu, w którym znajduje się grzybnia. Jest to niewielkich rozmiarów karton, z którego wyrosną grzyby. Cena takiego balotu zaczyna się już od 33 zł na popularnym portalu aukcyjnym, ale może kosztować także prawie 50 zł.
Kiedy już zakupisz niezbędny zestaw, należy umieścić go w odpowiednim miejscu. Najlepiej byłoby, gdyby temperatura oscylowała w graniach 15 stopni Celsjusza. W dodatku powinna panować tam wilgoć, a samo miejsce byłoby pozbawione światła. Może to być piwnica lub garaż.
Miejsce wybrane, a teraz czas na hodowlę. Balot regularnie zraszaj wodą, a gdy pojawią się owocniki grzybów, zapewnij im dostęp do rozproszonego światła przez przynajmniej 8 godzin. Boczniaki należy zbierać dopiero wtedy, kiedy ich kapelusze będą w pełni rozwinięte.
Sprawdź także, dlaczego Książulo wybrał się na PGE Narodowy oraz poznaj przepis na pieczarkową w nowym wydaniu.






































