Smakosze.pl Przepisy Wzięła ogórki, które nie nadawały się do kiszenia. Raz dwa zrobiła z nich doskonałą przekąskę
TikTok @niecodziennikpary.pl

Wzięła ogórki, które nie nadawały się do kiszenia. Raz dwa zrobiła z nich doskonałą przekąskę

2 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Nie wiesz co zrobić z przerośniętymi ogórkami? Koniecznie wypróbuj na nich poniższy przepis. Doskonałe ogórki marynowane z chili wyśmienicie będą smakować podczas jesiennych i zimowych wieczorów. Doskonale dopasują się zwłaszcza do aromatycznych wędlin.

Ogórki marynowane z chili to najlepszy pomysł na te warzywa

Ogórki kiszone i konserwowe to punkt obowiązkowy w każdym domu. Do ich przyrządzenia wybiera się warzywa małe, drobne i jędrne. Co jednak począć z tymi, które wyrosły większe, niż byśmy sobie tego życzyli? Na szczęście jest na nie smakowity sposób.

Przerośnięte ogórki, które nie nadają się do kiszenia i marynowania, bardzo często idą na straty. To jednak ogromny błąd i marnotrawstwo. Zamiast wyrzucać ogórki, pokrój je i zalej smakowitą marynatą z dodatkiem ostrego chili. Zimą wszystkie słoiki z ogórkami znikną, zanim się obejrzysz.

Edyta Pazura pokazała jak je bób. Dostało się ekspertce z TVN

Przepis na najlepsze ogórki marynowane z chili

Składniki:

  • 2,5 kg dużych ogórków
  • 3 łyżki soli
  • 1 główka czosnku
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1 łyżka mielonej papryki chili
  • 8 łyżek oleju
  • 1,5 szklanki octu
  • 500 g cukru

Wyśmienite ogórki marynowane z chili krok po kroku

Warzywa na ogórki marynowane z chili dokładnie umyj . Pokrój je wzdłuż na paski. Włóż do dużej miski, zasyp solą i odstaw na 6-7 godzin . Po upływie tego czasu ogórki odcedź z płynu który puściły i delikatnie odciśnij .

Paprykę do ogórków marynowanych umyj i drobno posiekaj . Razem z pestkami przełóż ją do garnka. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i łyżkę mielonej papryki . Całość zagotuj, po czym od razu przelej do ogórków .

W osobnym garnuszku zagotuj ocet z cukrem . Tę zalewę także dodaj do miski z chili i ogórkami. Całość odstaw na 12 godzin .

Ogórki marynowane przełóż do wyparzonych i suchych słoików . Szczelnie zamknij i odstaw na 3-4 doby w temperaturze pokojowej . Następnie ogórki marynowane przenieś w chłodne i zacienione miejsce. Doskonale smakować będą otwarte na jesieni . Ta surówka z ogórków małosolnych to niebanalny i pyszny pomysł na podanie warzyw . Obierki pozostałe po ogórkach mają rewelacyjne domowe zastosowanie .

Źródło: TikTok @niecodziennikpary.pl

W niektórych lasach jest ich teraz zatrzęsienie. Poznaj aktualną mapę grzybów
Tania sieć supermarketów otwiera niezwykły sklep. Zakupy zrobisz tu 24/7
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy