Smakosze.pl Przepisy Wzięłam mleko, jajka i zrobiłam deser z dzieciństwa. W PRL-u był hitem
Fot. Anna Zyśk

Wzięłam mleko, jajka i zrobiłam deser z dzieciństwa. W PRL-u był hitem

9 grudnia 2024

Tę potrawę wielu z nas pamięta ze swojego dzieciństwa. Mowa o zupie nic, która jest lekka, jak chmurka i słodka, jak cukier puder. Teraz z przepisem blogerki kulinarnej Ani Zyśk, zrobienie tej zupy mlecznej pójdzie nam jak z płatka.

Zupa nic, czyli smak rodem z PRL-u

Czasy PRL-u obfitowały w potrawy, które były smaczne i do, których chętnie byśmy teraz wrócili. Tak właśnie jest z zupą nic, która była jednocześnie słodkim deserem . Zrobiona z mleka, jajek i cukru pudru, zachwycała całe pokolenia Polaków i osładzała szarą rzeczywistość PRL-u.

Teraz przepis na tę lekką jak chmurka zupę przypomina blogerka kulinarna Ania Zyśk. Z jej wskazówkami przygotowanie tego mlecznego deseru będzie proste i przyjemnie . Wystarczą podstawowe składniki, które każdy z nas ma w swojej kuchni. Wkrótce z nich powstanie zupa nic, czyli zapomniany smakołyk.

Pokrój kapustę na plastry i ułóż mięso mielone. Przy tym gołąbki mogą się schować

Zupa nic w wykonaniu Ani Zyśk

Ania Zyśk jest blogerką kulinarną, która gotuje pysznie i w prosty sposób . Jej przepisy zdobyły popularność wśród internautów, którzy śledzą receptury blogerki na Instagramie jedz.pysznie . Jasne wskazówki i doświadczenie Ani Zyśk sprawiają, że każdy poradzi sobie z przyrządzeniem upatrzonej potrawy .

Tak też właśnie jest z przepisem na zupę nic od Ani Zyśk. Ten deser rodem z PRL-u może przyrządzić każdy. Kilka składników, chwila pracy w kuchni i zupa nic jest gotowa. Poniżej prezentujemy przepis blogerki na to danie.

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 5 g cukru pudru
  • 10 g cukru
  • 20 ml ekstraktu waniliowego

Jak zrobić zupę nic z przepisu Ani Zyśk?

Krok 1. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem pudrem i odstaw je na bok

zupa nic
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Żółtka dokładnie roztrzep. Mleko zagotuj z dodatkiem cukru i wanilii

zupa nic
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Na gorące mleko wykładaj niewielkie porcje piany i gotuj je przez chwilę . Kluseczki wyjmij na talerz

zupa nic
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Do garnka dodawaj wolnym strumieniem żółtka, cały czas mieszając. Zupę przelej do miski, dodaj chmurki z białek i podawaj . Smacznego!

zupa nic
Fot. Anna Zyśk
Jakubiak w gorzkich słowach o leczeniu w Izraelu. Tę jedną rzecz znosi wyjątkowo źle
Usmaż schab i zapiecz z aromatycznym sosem. Obiad od Strzelczyka to strzał w 10
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy