Wzięłam mleko, jajka i zrobiłam deser z dzieciństwa. W PRL-u był hitem
Tę potrawę wielu z nas pamięta ze swojego dzieciństwa. Mowa o zupie nic, która jest lekka, jak chmurka i słodka, jak cukier puder. Teraz z przepisem blogerki kulinarnej Ani Zyśk, zrobienie tej zupy mlecznej pójdzie nam jak z płatka.
Zupa nic, czyli smak rodem z PRL-u
Czasy PRL-u obfitowały w potrawy, które były smaczne i do, których chętnie byśmy teraz wrócili. Tak właśnie jest z zupą nic, która była jednocześnie słodkim deserem . Zrobiona z mleka, jajek i cukru pudru, zachwycała całe pokolenia Polaków i osładzała szarą rzeczywistość PRL-u.
Teraz przepis na tę lekką jak chmurka zupę przypomina blogerka kulinarna Ania Zyśk. Z jej wskazówkami przygotowanie tego mlecznego deseru będzie proste i przyjemnie . Wystarczą podstawowe składniki, które każdy z nas ma w swojej kuchni. Wkrótce z nich powstanie zupa nic, czyli zapomniany smakołyk.
Zupa nic w wykonaniu Ani Zyśk
Ania Zyśk jest blogerką kulinarną, która gotuje pysznie i w prosty sposób . Jej przepisy zdobyły popularność wśród internautów, którzy śledzą receptury blogerki na Instagramie jedz.pysznie . Jasne wskazówki i doświadczenie Ani Zyśk sprawiają, że każdy poradzi sobie z przyrządzeniem upatrzonej potrawy .
Tak też właśnie jest z przepisem na zupę nic od Ani Zyśk. Ten deser rodem z PRL-u może przyrządzić każdy. Kilka składników, chwila pracy w kuchni i zupa nic jest gotowa. Poniżej prezentujemy przepis blogerki na to danie.
Składniki:
- 500 ml mleka
- 2 jajka
- 5 g cukru pudru
- 10 g cukru
- 20 ml ekstraktu waniliowego
Jak zrobić zupę nic z przepisu Ani Zyśk?
Krok 1. Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem pudrem i odstaw je na bok
Krok 2. Żółtka dokładnie roztrzep. Mleko zagotuj z dodatkiem cukru i wanilii
Krok 3. Na gorące mleko wykładaj niewielkie porcje piany i gotuj je przez chwilę . Kluseczki wyjmij na talerz
Krok 4. Do garnka dodawaj wolnym strumieniem żółtka, cały czas mieszając. Zupę przelej do miski, dodaj chmurki z białek i podawaj . Smacznego!