Zachwycająco pyszne gołąbki z farszem mięsnym i żółtym serem
Gołąbki to danie, które wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem. W końcu to nasze mamy i babcię opanowały sztukę ich tworzenia do perfekcji. Tradycyjny farsz składa się najczęściej z mięsa, cebuli i ryżu, ale tym razem nieco go podkręcimy. Za sprawą dodatku startego sera, stanie się jeszcze pyszniejszy.
Gołąbki z mięsem i tartym serem uwielbiamy za ich zaskakujący smak i fakt, że już jedna sztuka potrafi nas nasycić w porze obiadowej. Gołąbki w tej odsłonie możesz podać z dowolnym sosem: grzybowym, klasycznym pomidorowym, a nawet mniej u nas popularnym - paprykowym . Ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia.
Ze świecą możemy szukać osób, które nie uwielbiają gołąbków. Niestety, jest to danie dość pracochłonne i nie zawsze mamy czas, aby je przygotować. Całe szczęście, znamy sposób na zamrożenie nadmiaru gołąbków, o czym dowiecie się z tego artykułu.
Przepis na gołąbki z mięsem i tartym serem
Potrzebujesz:
-
kapustę
-
pół kilograma mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
-
ryż ugotowany na półtwardo
-
100 gram sera
-
marchew
-
cebulę
-
jajko
-
ostrą paprykę, sól, pieprz
Na sos:
-
bulion
-
koncentrat pomidorowy
-
sól i pieprz, cukier
-
odrobina śmietany
Kapustę parzymy jak zawsze w wodzie i powoli odrywamy kolejne liście. W tym czasie gotujemy ryż, pamiętając, aby trzymać go we wrzątku nieco krócej, niż każe instrukcja na opakowaniu.
Zabieramy się za przygotowanie farszu. Do miski wkładamy mięso, jajko, ryż (wystudzony), przyprawy, startą marchew i starty ser oraz bardzo drobno poszatkowaną cebulę.
Całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się w zwartą masę.
Zawijamy farsz w liście kapusty i układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy wodą, żeby nie wyschły w trakcie pieczenia. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
W garnku łączymy wszystkie składniki sosu pomidorowego i pod koniec pieczenia polewamy nim gołąbki. Gdy kapusta zmięknie - danie jest gotowe. Smacznego.