Smakosze.pl Przepisy Zachwycająco pyszne gołąbki z farszem mięsnym i żółtym serem
canva/ Naked King

Zachwycająco pyszne gołąbki z farszem mięsnym i żółtym serem

14 listopada 2021
Autor tekstu: Karolina Szmulewicz

Gołąbki to danie, które wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem. W końcu to nasze mamy i babcię opanowały sztukę ich tworzenia do perfekcji. Tradycyjny farsz składa się najczęściej z mięsa, cebuli i ryżu, ale tym razem nieco go podkręcimy. Za sprawą dodatku startego sera, stanie się jeszcze pyszniejszy.

Gołąbki z mięsem i tartym serem uwielbiamy za ich zaskakujący smak i fakt, że już jedna sztuka potrafi nas nasycić w porze obiadowej. Gołąbki w tej odsłonie możesz podać z dowolnym sosem: grzybowym, klasycznym pomidorowym, a nawet mniej u nas popularnym - paprykowym . Ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia.

Ze świecą możemy szukać osób, które nie uwielbiają gołąbków. Niestety, jest to danie dość pracochłonne i nie zawsze mamy czas, aby je przygotować. Całe szczęście, znamy sposób na zamrożenie nadmiaru gołąbków, o czym dowiecie się z tego artykułu.

Przepis na gołąbki z mięsem i tartym serem

Potrzebujesz:

  • kapustę

  • pół kilograma mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

  • ryż ugotowany na półtwardo

  • 100 gram sera

  • marchew

  • cebulę

  • jajko

  • ostrą paprykę, sól, pieprz

Na sos:

  • bulion

  • koncentrat pomidorowy

  • sól i pieprz, cukier

  • odrobina śmietany

Kapustę parzymy jak zawsze w wodzie i powoli odrywamy kolejne liście. W tym czasie gotujemy ryż, pamiętając, aby trzymać go we wrzątku nieco krócej, niż każe instrukcja na opakowaniu.

Zabieramy się za przygotowanie farszu. Do miski wkładamy mięso, jajko, ryż (wystudzony), przyprawy, startą marchew i starty ser oraz bardzo drobno poszatkowaną cebulę.

Całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się w zwartą masę.

Zawijamy farsz w liście kapusty i układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy wodą, żeby nie wyschły w trakcie pieczenia. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni.

W garnku łączymy wszystkie składniki sosu pomidorowego i pod koniec pieczenia polewamy nim gołąbki. Gdy kapusta zmięknie - danie jest gotowe. Smacznego.

Projekt bez tytułu (25)
Obserwuj nas w
autor
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy