Zaczynam pić ten napar już we wrześniu. Dzięki niemu jesienne infekcje mi nie straszne, a to nie koniec jego zalet
Moc naturalnych naparów znana jest od dawna. Wiele z nich nie tylko przyjemnie smakuje, ale też wykazuje niezwykłe właściwości zdrowotne. Znamy taki, po który warto sięgnąć już z początkiem jesieni i nie martwic się chorobami. Przygotowanie jest bardzo proste.
Herbata z imbiru ma wiele zalet
Imbir jest jednym z moich ulubionych produktów. Kocham jego smak, który fantastycznie pasuje nie tylko do orientalnych dań, ale też do prostego i świetnie rozgrzewającego naparu. Gorącym i ostrym w odbiorze napojem raczę się nawet w lecie, a z nastaniem września sięgam po niego już niemal codziennie.
Dlaczego? Bo świetnie buduje odporność i zawiera substancje, które skutecznie zwalczają drobnoustroje. Nie straszne mi więc żadne przeziębienie. Co więcej, wypicie herbatki z imbiru pomaga przy mdłościach i niestrawności. Napar jest wiec bezcenny po sycącym posiłku ze strączkami lub w podróży , gdy dopada mnie choroba lokomocyjna.
Picie naparu z imbiru dobrze wpływa na układ pokarmowy . Równocześnie działa wspomagająco na proces odchudzania . Z jednej rośliny możemy osiągnąć wiele rozmaitych korzyści. Przygotowanie napoju to tylko kilka chwil .
Pyszny napar z imbiru na wzmocnienie
Do sporządzenia smacznej mikstury wpływającej pozytywnie na cały organizm nie potrzeba wiele. Lubię przyrządzać ją najprościej, czyli zalać imbir wrzątkiem i po ostudzeniu chłodną wodą uzupełnić sokiem z cytryny.
Całość jest jednak dość wyrazista w smaku i kwaśna, co nie każdemu będzie odpowiadało. Polecam więc dodać jeszcze syrop klonowy lub miód, a także — jeśli je macie pod ręką — plastry pomarańczy i przyprawy korzenne
Składniki na 1 porcję naparu z imbiru:
- 200 ml wrzątku
- 4-5 cm korzenia imbiru
- pół cytryny
- 1-2 plastry pomarańczy (opcjonalnie)
- 1-2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
- 2-3 goździki (opcjonalnie)
- szczypta kardamonu (opcjonalnie)
- chłodna woda wedle uznania
Kilka produktów w prosty sposób przekształcicie w herbatę, która znacznie ułatwi wam zdrowe przejście przez sezon jesienno-zimowy. Sprawdźcie, jak proste jest jej przygotowanie.
Jak zrobić herbatę z imbiru?
Zaczynam od obrania korzenia imbiru i starcia go na tarce o drobnych oczkach. Można go również przecisnąć przez praskę. Rozdrobniony produkt umieszczam w sitku do herbaty wraz z goździkami i kardamonem, jeśli ich używam. Zawieszam je nad kubkiem o pojemności 300 ml.
Zalewam wrzątkiem, przykrywam i pozostawiam na 10 minut. Po tym czasie wyjmuję sitko i wlewam odrobinę chłodnej wody oraz sok wciśnięty z cytryny. Dodaje też miód lub syrop klonowy. Gdy mam ochotę, wrzucam obrane ze skórki kawałki pomarańczy.
Jak podać napar z imbiru?
Herbatkę pijemy od razu — na ciepło przyjemnie rozgrzewa i poprawia stan gardła. W upalne dni można też wersję na zimno — wtedy trzeba napar wystudzić i schłodzić go kostkami lodu. Polecamy jednak wersję gorącą — lepiej ugasi pragnienie.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na herbaty. Oprócz imbiru możecie wykorzystać inne przyprawy z kuchennej szafki. Sprawdźcie jak zrobić herbatę z liścia laurowego . Być może skusi was także miętowy napar z cytryną .