Żaden chłodnik litewski czy z botwiny. Ta wersja rozpala zmysły i chłodzi ciało
Niektórym Polakom chłodnik kojarzy się tylko z jednym. Tymczasem jest całe bogactwo zup, które zapewniają ochłodę w gorące dni, a są jeszcze rewelacyjne w smaku. Chłodnik ze śledzi jest jednym z przykładów.
Chłodnik ze śledzi
Tradycyjne polskie zupy nie należą do potraw bardzo wymagających, jeśli chodzi o umiejętności kulinarne. Tym bardziej dotyczy to chłodników – dań, które są zbliżone do dipów czy koktajli. Przygotowując taki śledziowy chłodnik , mieszamy po prostu kilka składników o dobrze uzupełniających się smakach.
Nie oznacza to jednak, że należy podobną potrawę bagatelizować. Śledź , sam w sobie wyrazisty, świetnie odnajduje się w większym zestawieniu smaków równie zdecydowanych, które potrafią go doskonale uzupełnić. Wszystko zaś umieszczamy na tle maślanki, kefiru lub podobnego produktu . Fermentowany nabiał jednocześnie nadaje aksamitną strukturę i – jako tłusty – rozprowadza smaki, które dzięki temu lepiej się przenikają.
Zupa rybna na lato
Można powiedzieć, że taki przepis inspirowany jest śledziem w śmietanie . Podobnie jak tę tradycyjną przekąskę, można go podawać z ziemniakami. Ma też tę olbrzymią zaletę, że podawany prosto z lodówki, sprawdza się na przykład jako przystawka na imprezach ogrodowych.
Składniki
- 6 matjasów śledziowyh
- 5 ogórków małosolnych
- 1,5 l maślanki (część można zastąpić kwaśną śmietaną)
- 1 pęczek cebuli dymki
- 1 mały pęczek koperku
- Opcjonalnie: 2 łyżki musztardy francuskiej
- ½ łyżeczki pieprzu kolorowego
Chłodnik śledziowy
Śledzie płuczemy. Jeśli są bardzo słone, możemy odsalać je w mleku lub wodzie przez 2-3 godziny . Można też dodać je bezpośrednio do chłodnika. Ogórki małosolne ścieramy na tarce o grubych okach. Dymkę i koperek drobno siekamy.
Składniki umieszczamy w misce i zalewamy maślanką, dodając ewentualnie śmietany (ta wersja mniej sprzyja diecie ). Dodajemy musztardę, przyprawiamy pieprzem – najlepiej kolorowym – i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną zupę odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny .
Wypróbuj też przepis na placek ze śliwkami i sposoby na uniknięcie błędów przy kiszeniu ogórków .