Żaden garnek z wodą. Kapustę na gołąbki można sparzyć 100 razy szybciej
Gołąbki to jedno z ulubionych w Polsce tradycyjnych dań. Choć sią proste w przygotowaniu, kilka etapów bywa pracochłonnych. Na szczęście są sposoby, by sobie tę pracę uprościć. Jeden trik pomaga zmiękczyć liście bez większego wysiłku.
Kapusta na gołąbki
Przygotowanie gołąbków potrafi być niewdzięczną czynnością. Choć na horyzoncie mamy doskonały obiad, sycący i pyszny, po drodze czeka nas kilka zabiegów. Zwłaszcza jeśli nie jest to jedyna potrawa, jaką serwujemy.
Z pomocą przychodzi jeden kuchenny trik. Pozwala on uprościć jeden etap przygotowania gołąbków , a mianowicie zmiękczanie kapusty. Jak wiadomo, zawinięcie mięsnej masy w liść kapusty możliwe jest tylko jeśli uprzednio się go sparzy. Nie wymaga to jednak wrzącej wody.
Parzenie kapusty
Z pomocą przychodzi tu mikrofalówka. Kuchenka mikrofalowa podgrzewa potrawy bez użycia wody, bo mikrofale wytwarzają ciepło wewnątrz produktów. Kapusta osiąga więc wysoką temperaturę – a zatem parzy się – bez żadnego naczynia .
Jeśli chcemy przygotować kapustę na gołąbki w mikrofalówce, musimy pamiętać tylko o kilku czynnościach. Po pierwsze – wykrawamy głąb kapusty . Należy też obejrzeć ją dokładnie i odrzucić zewnętrzne liście, które mogą być uszkodzone.
Jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce
Kapustę wstawiamy do kuchenki mikrofalowej i włączamy ją z maksymalną mocą. Parzenie średniej wielkości kapusty potrwa co najmniej 10 minut . Czas ten może się wydłużyć, dlatego należy przyjrzeć się warzywu i ocenić, czy liście są już dostatecznie miękkie. Jeśli nie – dodać 3-4 minuty i sprawdzić ponownie.
Wyjmując kapustę z mikrofalówki pamiętajmy o rękawicach kuchennych . Będzie gorąca! Po wyjęciu wkładamy ją od razu do zimnej wody. W wodzie rozdzielamy kapustę na liście uważając, by ich nie porozrywać. Z liści usuwamy zgrubienia. Dopiero wtedy można zawijać gołąbki.
Wypróbuj też najlepszy sposób na panierowanie kotletów schabowych i przepis na niezwykłe placki ziemniaczane .