Smakosze.pl Przepisy Żaden majonez. Jajka zalane tym sosem najszybciej znikają ze stołu
canva/Olga Kriger

Żaden majonez. Jajka zalane tym sosem najszybciej znikają ze stołu

8 kwietnia 2023

Jajka faszerowane są wielkanocnym klasykiem. Warto zaoszczędzić czas i sporządzić pełen charakteru sos chrzanowy. Prostota wykonania oraz niesamowity efekt — który docenią nawet wybredni domownicy — sprawią, że jeszcze nie raz się na nie skusicie.

Przepis na znakomity sos do jajek

Sos z dodatkiem chrzanu pasuje nie tylko do mięs. Ugotowane na twardo jajka, które stanowią obowiązkowy element wielkanocnego śniadania, także zyskają, gdy podamy je z tym pełnym charakteru dodatkiem. Warto skosztować.

Składniki:

  • 15 g chrzanu
  • 375 ml zimnej wody
  • 35 g gęstej śmietany
  • 20 g masła
  • 10 g mąki pszennej
  • odrobina soku z cytryny
  • sól, cukier i pieprz w ilości do smaku
Jak upiec schab, by nie był suchy? Ten detal jest kluczowy

Jak zrobić sos do jajek? Wystarczy chrzan i kilka podstawowych produktów

Zaczynamy od roztopienia masła i zrumienienia na nim mąki pszennej. Gdy będzie już lekko zezłocona, wlewamy zimną wodę i doprowadzamy całość do wrzenia. Co jakiś czas mieszamy, aby w masie nie powstały nam grudki.

Dodajemy chrzan, śmietanę i nieco soku z cytryny dla smaku i zachowania pięknego koloru wyrazistego dodatku. Próbujemy i doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem.

Jak podać jajka na Wielkanoc? Najlepiej z sosem chrzanowym

Pyszny sos podkreśli smak ugotowanych na twardo jaj. Obieramy je i przekrawamy na połówki, po czym polewamy obficie przygotowanym dodatkiem. Warto wzbogacić całość o świeży szczypiorek lub natkę pietruszki dla pełniejszego smaku. Jeśli podacie jeszcze ugotowane ziemniaki, taki zestaw z powodzeniem zastąpi wam posiłek.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na jaja nie tylko na Wielkanoc. W tym artykule zdradzamy jak zrobić znakomity majonez — składnik wielu sałatek i surówek. Ten natomiast zdradza sekret perfekcyjnego jajka w koszulce , idealnej propozycji na śniadanie.

Sos do jajek jest konieczny.png
canva/joannatkaczuk
Zapomnij o gotowaniu warzyw do sałatki jarzynowej. Teraz wszyscy stawiają na inny patent
Kupiłeś ten produkt? Pod żadnym pozorem go nie jedz. Wykryto w nim zanieczyszczenie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy