Żadna jajecznica i szakszuka. To śniadanie jest 100 razy lepsze
Jajka na śniadanie to zwykle dobry pomysł. Teraz mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że zrobisz jajka po turecku, a dostarczą smaku i mnóstwa energii tak potrzebnej rano.
Jajka polecają się na śniadanie
Co jadasz na śniadanie? Jeśli już znudziły Ci się kanapki i jajka na miękko, to pora poznać nowy przepis. Dzięki niemu przygotujesz pyszne i zdrowe śniadanie. Jajka po turecku wyglądają znakomicie i jeszcze lepiej smakują.
To jajka przyrządzone w orientalnym stylu. Gotowane są w koszulce i podawane w kremowym jogurcie z dodatkiem masła i czosnku. Z kromką świeżego pieczywa i posypane szczypiorkiem lub koperkiem będą idealne na pierwszy posiłek w ciągu dnia.
Budda i "Grażynka" zatrzymani. Ich restauracja wydała oświadczenie, tego nikt się nie spodziewałJak zrobić jajka po turecku?
Składniki:
- 1 litr wody
- 4 łyżki białego octu winnego
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- posiekana papryczka chili
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- bagietka
- sól
- pieprz
Przygotowanie śniadania zacznij od wymieszania jogurtu z roztartym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. W międzyczasie ugotuj wodę z octem, wlej jajka i gotuj 2-3 minuty. Najpierw jednak wbij je do miseczki i dopiero potem przelej do garnka.
Gdy jajka zaczną się ścinać, zagarniaj wodę w ich stronę, by nadać im formę koszyczków. Rozpuść masło na patelni, dołóż posiekaną chili i pokrój bagietkę. Polej kromki oliwą, do miseczek nałóż jogurt, jajka, polej masłem i podaj z bagietką.
Jajka po turecku, czyli orientalne śniadanie
Jajka po turecku są bardzo smaczne i pożywne. To danie w sam raz na śniadanie. Zrobisz je w prosty sposób dzięki przepisowi powyżej. Tak przyrządzone jajka mają wyrazisty smak i są zdrowe.
Warto przeznaczyć rano 15 minut na zrobienie takiego śniadania. Danie wygląda ciekawie na talerzu i zaskoczy smakiem. Pikantne, a jednocześnie przyjemnie kremowe jest idealne na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Pisaliśmy o tym, jak szybko ugotować zupę na chłody. Polecaliśmy przepis na kurczaka z pieczarkami na obiad.
Źródło: doradcasmaku.pl