Żadna kajzerka, żadna cebula. Z tymi dodatkami mielone to raj w ustach
Czy da się ulepszyć kotlety, które i tak smakują wyśmienicie? Oczywiście, że tak. Wystarczy dodać do nich składniki, które poprawiają ich smak, a nawet sprawią, że kotlety staną się zdrowsze. Dowiedz się, co to za dodatki i użyj ich do przygotowania kotletów. Będziesz zachwycona.
Kotlety mielone, czyli klasyka
Kotlety mielone to już klasyka polskiej kuchni. Wielu nie wyobraża sobie bez nich obiadu. Trudno się dziwić, bo to jedne z najsmaczniejszych kotletów. Odpowiednio przygotowane będą soczyste, chrupiące, a ich zapach będzie przyciągał całą rodziną.
Aby otrzymać takie kotlety, powinnaś zmienić dodatki, które znajdują się w kotletach. Z tymi, które poznasz za chwilę, będą znacznie lepsze w smaku, a w dodatku będą zdrowsze. Dowiedz się, co możesz dodawać do kotletów, a następnie wypróbuj je w swojej kuchni.
Z tymi składnikami kotlety są zdrowsze
Jednym z ważniejszych składników kotletów mielonych jest cebula. Niestety nadaje ona kotletom ciężkości, szczególnie źle wpływa na osoby, które nie są wielbicielami tego warzywa. Na szczęście można ją zastąpić porem. Z nim będą nie tylko lżejsze, ale też smaczniejsze. A w dodatku to warzywo nada kotletom niezwykłego aromatu.
Zapewne nie raz przygotowywałaś kotlety mielone i wiesz, że dodaje się do nich pieczywo. Najczęściej jest nią bułka typu kajzerka. Pszenne pieczywo jest wybierane najczęściej, a w dodatku wszyscy je uwielbiają. Należy także do tych najmniej zdrowych. Możesz zastąpić je pieczywem graham, które jest zdrowsze i nie wpływa negatywnie na smak kotletów. Wypróbuj te dwa składniki, a nie zawiedziesz się. Z dalszej części dowiesz się, jakie składniki będą ci potrzebne oraz jak przygotować kotlety z tymi składnikami.
Jak zrobić kotlety mielone z tymi dodatkami?
Składniki:
- 500 g mięsa
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- biała część pora
- pieczywo graham
- bułka tarta
- pieprz
- sól
Rozpocznij od namoczenia pieczywa graham w mleku. Pora dokładnie umyj i wypłucz, zalegający pomiędzy jego łodygami piasek. Następnie drobno go posiekaj i dodaj do miski z mielonym mięsem. Czosnek przeciśnij przez praskę. Do miski włóż odciśnięte z nadmiaru mleka pieczywo graham oraz wbij jajko.
Całość dopraw pieprzem oraz solą. Wszystkie składniki połącz w gładką i jednolitą masę. Uformuj z niej kotlety, a następnie obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety do momentu zarumienienia. Gotowe kotlety podawaj z ziemniakami i dobrą surówką. Sprawdź, jakie kotlety usmażyć w piątek oraz poznaj przepis na niezwykłą zupę .