Smakosze.pl Przepisy Żadna kajzerka, żadna cebula. Z tymi dodatkami mielone to raj w ustach
Fot. Shutterstock/Robson90

Żadna kajzerka, żadna cebula. Z tymi dodatkami mielone to raj w ustach

27 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy da się ulepszyć kotlety, które i tak smakują wyśmienicie? Oczywiście, że tak. Wystarczy dodać do nich składniki, które poprawiają ich smak, a nawet sprawią, że kotlety staną się zdrowsze. Dowiedz się, co to za dodatki i użyj ich do przygotowania kotletów. Będziesz zachwycona.

Kotlety mielone, czyli klasyka

Kotlety mielone to już klasyka polskiej kuchni. Wielu nie wyobraża sobie bez nich obiadu. Trudno się dziwić, bo to jedne z najsmaczniejszych kotletów. Odpowiednio przygotowane będą soczyste, chrupiące, a ich zapach będzie przyciągał całą rodziną.

Aby otrzymać takie kotlety, powinnaś zmienić dodatki, które znajdują się w kotletach. Z tymi, które poznasz za chwilę, będą znacznie lepsze w smaku, a w dodatku będą zdrowsze. Dowiedz się, co możesz dodawać do kotletów, a następnie wypróbuj je w swojej kuchni.

smażenie kotletów.jpg
Fot. Canva/Alexander's Images
Postaw w kuchni, największy szkodnik nie ma szans. Od razu ucieknie z domu

Z tymi składnikami kotlety są zdrowsze

Jednym z ważniejszych składników kotletów mielonych jest cebula. Niestety nadaje ona kotletom ciężkości, szczególnie źle wpływa na osoby, które nie są wielbicielami tego warzywa. Na szczęście można ją zastąpić porem. Z nim będą nie tylko lżejsze, ale też smaczniejsze. A w dodatku to warzywo nada kotletom niezwykłego aromatu.

Zapewne nie raz przygotowywałaś kotlety mielone i wiesz, że dodaje się do nich pieczywo. Najczęściej jest nią bułka typu kajzerka. Pszenne pieczywo jest wybierane najczęściej, a w dodatku wszyscy je uwielbiają. Należy także do tych najmniej zdrowych. Możesz zastąpić je pieczywem graham, które jest zdrowsze i nie wpływa negatywnie na smak kotletów. Wypróbuj te dwa składniki, a nie zawiedziesz się. Z dalszej części dowiesz się, jakie składniki będą ci potrzebne oraz jak przygotować kotlety z tymi składnikami.

Jak zrobić kotlety mielone z tymi dodatkami?

Składniki:

  • 500 g mięsa
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • biała część pora
  • pieczywo graham
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól

Rozpocznij od namoczenia pieczywa graham w mleku. Pora dokładnie umyj i wypłucz, zalegający pomiędzy jego łodygami piasek. Następnie drobno go posiekaj i dodaj do miski z mielonym mięsem. Czosnek przeciśnij przez praskę. Do miski włóż odciśnięte z nadmiaru mleka pieczywo graham oraz wbij jajko.

Całość dopraw pieprzem oraz solą. Wszystkie składniki połącz w gładką i jednolitą masę. Uformuj z niej kotlety, a następnie obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety do momentu zarumienienia. Gotowe kotlety podawaj z ziemniakami i dobrą surówką. Sprawdź, jakie kotlety usmażyć w piątek oraz poznaj przepis na niezwykłą zupę .

graham.jpg
Fot. Canva/ninikas
Babcia zawsze w sobotę robiła zupę nic. Szkoda, że tak wiele osób o niej zapomniało
To moja ulubiona surówka z kapusty. Zimą nie ma lepszych słoików
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy