Żadna krajanka, żadne lane. Wachowicz serwuje rosół inaczej niż wszyscy
Rosół można podać nie tylko z makaronem czy kluskami. Ewa Wachowicz pokazała pyszny przepis na danie z dodatkiem grysiku. Wołowy bulion smakuje z nim fantastycznie. Warto spróbować — rodzina będzie zachwycona.
Przepis na rosół z grysikiem
Prosty wołowy rosół nabierze charakteru, gdy podamy go pysznym i sycącym dodatkiem w postaci grysiku. Ugotowana i podsmażona kasza manna w formie talarków lub kosteczek prezentuje się znakomicie. Będzie miłą odmianą od rosołowej klasyki.
Składniki na rosół:
- 1 kg wołowiny z kością
- 2 średnie marchewki
- 2 drobne pietruszki
- pół średniego selera
- liście niewielkiego pora
- 1 niezbyt duża cebula
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- kilka gałązek lubczyku
- sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na grysik:
- 85 g kaszy manny
- 375 ml wody
- 20 g masła
- sól do smaku
Jak zrobić smakowity rosół? Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis
Mięso oczyszczamy i wkładamy do garnka. Dodajemy umytą i obraną włoszczyznę. Zalewamy wszystko zimną wodą i doprowadzamy na niedużym ogniu do wrzenia. W międzyczasie opalamy cebulę i także ją wrzucamy — razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Zbieramy szumy, po czym gotujemy rosół tak długo, aż mięso zmięknie. Pod koniec dodajemy gałązki lubczyku i doprawiamy danie solą oraz pieprzem, jeśli uznamy to za konieczne.
Jak przygotować grysik do rosołu?
Kaszę mannę gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem odrobiny soli. Przyrządzamy na wolnym ogniu, a gdy wchłonie już znaczną część płynu, dodajemy masło.
Mieszamy i przenosimy na talerz.
Zastygnięty grysik kroimy w kostkę lub krążki, a następnie podsmażamy na odrobinie masła.
Jak podać rosół z grysikiem?
Wołowy bulion z dodatkiem talarków z kaszy warto wzbogacić jeszcze o posiekana natkę pietruszki. Nada ona zupie świeżości i lekkości. Możecie też wkroić marchewkę, jeśli lubicie.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne wersje rosołu. Szczególnie polecamy przyrządzaną na ostro — z papryką chili. Być może skusi was też odsłona z warzyw pieczonych w piecu .
Źródło: ewawachowicz