Smakosze.pl Przepisy Żadna krajanka, żadne lane. Wachowicz serwuje rosół inaczej niż wszyscy
canva/marcinm111; IG/ewawachowicz

Żadna krajanka, żadne lane. Wachowicz serwuje rosół inaczej niż wszyscy

12 marca 2023

Rosół można podać nie tylko z makaronem czy kluskami. Ewa Wachowicz pokazała pyszny przepis na danie z dodatkiem grysiku. Wołowy bulion smakuje z nim fantastycznie. Warto spróbować — rodzina będzie zachwycona.

Przepis na rosół z grysikiem

Prosty wołowy rosół nabierze charakteru, gdy podamy go pysznym i sycącym dodatkiem w postaci grysiku. Ugotowana i podsmażona kasza manna w formie talarków lub kosteczek prezentuje się znakomicie. Będzie miłą odmianą od rosołowej klasyki.

Składniki na rosół:

  • 1 kg wołowiny z kością
  • 2 średnie marchewki
  • 2 drobne pietruszki
  • pół średniego selera
  • liście niewielkiego pora
  • 1 niezbyt duża cebula
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • kilka gałązek lubczyku
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na grysik:

  • 85 g kaszy manny
  • 375 ml wody
  • 20 g masła
  • sól do smaku
Zapomnij o ważeniu składników. Ciasto 12 łyżek za każdym razem wychodzi nieziemsko puszyste

Jak zrobić smakowity rosół? Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis

Mięso oczyszczamy i wkładamy do garnka. Dodajemy umytą i obraną włoszczyznę. Zalewamy wszystko zimną wodą i doprowadzamy na niedużym ogniu do wrzenia. W międzyczasie opalamy cebulę i także ją wrzucamy — razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Zbieramy szumy, po czym gotujemy rosół tak długo, aż mięso zmięknie. Pod koniec dodajemy gałązki lubczyku i doprawiamy danie solą oraz pieprzem, jeśli uznamy to za konieczne.

Jak przygotować grysik do rosołu?

Kaszę mannę gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem odrobiny soli. Przyrządzamy na wolnym ogniu, a gdy wchłonie już znaczną część płynu, dodajemy masło.

Mieszamy i przenosimy na talerz. Zastygnięty grysik kroimy w kostkę lub krążki, a następnie podsmażamy na odrobinie masła.

Jak podać rosół z grysikiem?

Wołowy bulion z dodatkiem talarków z kaszy warto wzbogacić jeszcze o posiekana natkę pietruszki. Nada ona zupie świeżości i lekkości. Możecie też wkroić marchewkę, jeśli lubicie.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne wersje rosołu. Szczególnie polecamy przyrządzaną na ostro — z papryką chili. Być może skusi was też odsłona z warzyw pieczonych w piecu .

Rosół z grysikiem jest lepszy.png
canva/vkuslandia

Źródło: ewawachowicz

Jak wycisnąć z cytryny więcej soku? 3 najlepsze patenty
Podgrzej naleśniki w popularnym napoju. Tak delikatnych jeszcze nie jadłeś
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy