Smakosze.pl Przepisy Żadne mielone, żadne schabowe. Strzelczyk przypomniał przepis na uwielbiane kotlety sprzed lat
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Żadne mielone, żadne schabowe. Strzelczyk przypomniał przepis na uwielbiane kotlety sprzed lat

9 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

W kuchni, jak w modzie - nic nie przemija, tylko powraca w nowym wydaniu. Tomasz Strzelczyk przypomniał przepis na kotlety z mortadeli. Pamiętasz ich smak? Przygotuj je na obiad, a domownicy będą zaskoczeni, że to nie mielone, czy schabowe. Pokochają je od pierwszego kęsa.

Kotlety z tamtych lat

W czasach PRL-u brakowało wielu podstawowych produktów spożywczych, a inne były reglamentowane i do ich zakupu potrzebne były tak zwane kartki. To właśnie wtedy sprytne i zaradne gospodynie wykazywały się sporą kreatywnością i jak każdy, kombinowały. Ktoś wpadł na pomysł, że kotlety można przygotować nawet z mortadeli. I to nie z tej włoskiej, ale z polskiej, która bardziej przypomina grubą kiełbasę, a i w smaku też jest zdecydowanie inna.

Kotlety z mortadeli podbiły podniebienia wszystkich Polaków, a po zmianie ustroju na wiele lat odeszły w niepamięć. Jakiś czas temu przypomniał o nich Tomasz Strzelczyk. Na swoim kanale, który znajduje się na YouTubie, podzielił się łatwym przepisem na tę potrawę. Zrób je na obiad i przypomnij ten smak z odległej przeszłości.

mortadela.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
To najzdrowszy owoc świata, a ludzie nie mają o tym pojęcia. Trudno w 1 zdaniu wymienić wszystkie jego zalety

Mortadela i kilka dodatków

Kotlety z mortadeli nie byłyby tak pyszne, gdyby oprócz samej kiełbasy do ich przygotowania nie użyto także innych składników. Nie ma ich zbyt wiele, a te niezbędne są tak powszechne, że możesz mieć je w swojej kuchni. Dlatego, zanim wybierzesz się na zakupy, sprawdź poniższą listę. To na niej umieszczono wszystkie produkty.

Składniki:

  • 1 kiełbasa mortadela
  • 2 jajka
  • 50 g mąki
  • 100 g bułki tartej
  • olej

Kotlety z mortadeli - przepis

Zacznij od pokrojenia mortadeli w plastry o grubości około 1-1,5 centymetra. Do głębokiego talerza wbij jajka i roztrzęsiona je za pomocą widelca. Na dwóch płaskich talerzach rozsyp osobno mąkę i bułkę tartą.

Plastry mortadeli obtocz w mące, a następnie w przygotowanych chwilę wcześniej jajkach, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na niej kotlety i smaż je z dwóch stron na małym ogniu.

Kotlety z mortadeli będą gotowe, dopiero wtedy, kiedy panierka zarumieni się na brązowo. Odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu i podawaj na obiad z ziemniakami i surówką . Sprawdź także przepis na inne kotlety oraz poznaj sposób na pasztet z zaskakujących składników .

kotlety z mortdadeli.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Kroję drobno cebulę i daję do niej cytrynę. Wszyscy pukali się w głowę, teraz robią tak samo
Ten pasztet smakuje lepiej niż z delikatesów. W głowie się nie mieści, z czego jest zrobiony
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy