Żadne mielone, żadne schabowe. Strzelczyk przypomniał przepis na uwielbiane kotlety sprzed lat
W kuchni, jak w modzie - nic nie przemija, tylko powraca w nowym wydaniu. Tomasz Strzelczyk przypomniał przepis na kotlety z mortadeli. Pamiętasz ich smak? Przygotuj je na obiad, a domownicy będą zaskoczeni, że to nie mielone, czy schabowe. Pokochają je od pierwszego kęsa.
Kotlety z tamtych lat
W czasach PRL-u brakowało wielu podstawowych produktów spożywczych, a inne były reglamentowane i do ich zakupu potrzebne były tak zwane kartki. To właśnie wtedy sprytne i zaradne gospodynie wykazywały się sporą kreatywnością i jak każdy, kombinowały. Ktoś wpadł na pomysł, że kotlety można przygotować nawet z mortadeli. I to nie z tej włoskiej, ale z polskiej, która bardziej przypomina grubą kiełbasę, a i w smaku też jest zdecydowanie inna.
Kotlety z mortadeli podbiły podniebienia wszystkich Polaków, a po zmianie ustroju na wiele lat odeszły w niepamięć. Jakiś czas temu przypomniał o nich Tomasz Strzelczyk. Na swoim kanale, który znajduje się na YouTubie, podzielił się łatwym przepisem na tę potrawę. Zrób je na obiad i przypomnij ten smak z odległej przeszłości.
Mortadela i kilka dodatków
Kotlety z mortadeli nie byłyby tak pyszne, gdyby oprócz samej kiełbasy do ich przygotowania nie użyto także innych składników. Nie ma ich zbyt wiele, a te niezbędne są tak powszechne, że możesz mieć je w swojej kuchni. Dlatego, zanim wybierzesz się na zakupy, sprawdź poniższą listę. To na niej umieszczono wszystkie produkty.
Składniki:
- 1 kiełbasa mortadela
- 2 jajka
- 50 g mąki
- 100 g bułki tartej
- olej
Kotlety z mortadeli - przepis
Zacznij od pokrojenia mortadeli w plastry o grubości około 1-1,5 centymetra. Do głębokiego talerza wbij jajka i roztrzęsiona je za pomocą widelca. Na dwóch płaskich talerzach rozsyp osobno mąkę i bułkę tartą.
Plastry mortadeli obtocz w mące, a następnie w przygotowanych chwilę wcześniej jajkach, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na niej kotlety i smaż je z dwóch stron na małym ogniu.
Kotlety z mortadeli będą gotowe, dopiero wtedy, kiedy panierka zarumieni się na brązowo. Odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu i podawaj na obiad z ziemniakami i surówką . Sprawdź także przepis na inne kotlety oraz poznaj sposób na pasztet z zaskakujących składników .