Zalej nią zmielone liście laurowe i wypij. Po 3 dniach zauważysz potężną zmianę
Liść laurowy znajdziemy właściwie w każdej polskiej kuchni. Ma on szerokie zastosowanie kulinarne. Sięgali po niego już starożytni Grecy. Jednak warto z liścia laurowego zrobić oczyszczający napar. Wyjdzie to nam na zdrowie.
Liść laurowy- stosuj w kuchni i dla zdrowia
Liść wawrzynu szlachetnego, czyli liść laurowy znany jest od czasów starożytnych. Ma dobroczynne działanie dla naszego zdrowia. Ten niepozorny liść wspomaga pracę wątroby, wpływa na stawy i układ kostny. Pomaga osobom, które cierpią na reumatyzm.
Jest też skutecznym środkiem w walce z otyłością. Liść laurowy wspomaga odchudzanie i pracę układu trawiennego. Jest antidotum na trądzik, pomaga w walce z łupieżem i poprawia wygląd włosów. Liść laurowy sprawia, że są one pełne blasku i pięknie wyglądają.
Gigantyczna kara dla Biedronki. Próbowali naciągać klientów pod przykrywką chwytliwego hasłaJak przygotować napar z liścia laurowego?
Napar z liścia laurowego pomoże oczyścić organizm i jest naturalnym lekiem w problemach z niestrawnością. Oprócz tego ten napar będzie idealny dla osób, które chcą stracić zbędne kilogramy. Właściwości liścia laurowego wykorzystywano już setki lat temu. Warto skorzystać z nich i teraz. Napar z liści laurowych przygotujemy w prosty sposób.
Liście laurowe należy przełożyć do garnuszka i zalać szklanką wody. Całość zagotowujemy, a następnie gotujemy jeszcze 5 minut. Potem napar przelewamy do termosu i odstawiamy na 5 godzin. Przecedzamy przez sitko i wlewamy do butelek, które szczelnie zamykamy.
Jak stosować napar z liści laurowych?
Kuracja naparem z liści laurowych trwa 3 dni. Pijemy ¼ łyżeczki, w 20-minutowych odstępach, co 12 godzin. Jeśli podczas picia naparu wystąpią niepożądane reakcje, to trzeba przerwać kurację. Napar pomoże nam w problemach ze wzdęciami i zgagą.
Liść laurowy obniża też poziom cukru we krwi i redukują zły cholesterol. Wpływa na pracę serca i zapobiega zawałom serca. Nie jest jednak wskazany dla dzieci, kobiet w ciąży oraz seniorów. Spożywany w nadmiarze ma działanie toksyczne. Naparu nie należy pić dłużej niż 3 dni. Pisaliśmy o zastosowaniu liścia laurowego w kuchni. Radziliśmy, by włożyć liść laurowy do szafki kuchennej.
Źródło: medonet.pl, beszamel.se.pl