Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zamiast wylewać, dodaj do kapuśniaku. Prosty dodatek bosko podkreśli smak
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 30.09.2024 09:03

Zamiast wylewać, dodaj do kapuśniaku. Prosty dodatek bosko podkreśli smak

kapuśniak
Fot. Shutterstock/BearFotos

Kapuśniak jest idealny na jesienne dni. Zupa nasyci i rozgrzeje. Teraz możesz sprawić, by była jeszcze smaczniejsza. Przyda się składnik, który zazwyczaj pomijamy w gotowaniu. Dzięki niemu kapuśniak wyjdzie obłędnie pyszny.

Babciny sposób na kapuśniak

Przed nami jesień i coraz chłodniejsze dni. Gdy za oknem deszcz i wiatr, mamy ochotę na pożywne dania. Tu znakomicie sprawdzą się sycące zupy. Jedną z nich jest tak lubiany kapuśniak. Kwaśny, zdrowy i pożywny, teraz może być jeszcze lepszy. Wszystko dzięki ogórkom kiszonym

Smak zupie nada sok z ogórków, który znajduje się w słoiku. Zwykle wylewamy go, ale teraz przyda się do czego innego. Słony i bardzo kwaśny świetnie doprawi kapuśniak, również ten ze słodkiej kapusty. To sposób znany w kuchni naszym babciom.

ogórki kiszone
Fot. Canva/kuba61
Siostra Anastazja pakuje do słoików i wlewa octową zalewę. Ten przetwór pokochała cała Polska

Jak ugotować kapuśniak z dodatkiem soku z kiszonych ogórków?

Składniki:

  • 1 ½ litra wody
  • 1 ½ główki białej kapusty
  • ½ kg żeberek wieprzowych
  • 3 ziemniaki 
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  •  1 cebula
  • ⅓ selera
  • 3 łyżki masła
  • koperek
  • 1 łyżka maki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka kminku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 szklanki soku z kiszonych ogórków

Przygotowanie zupy zacznij od poszatkowania kapusty. Dopraw solą, wymieszaj, odstaw, by puściła sok. Żeberka zalej wodą, dołóż liście laurowe i ziele angielskie. Mięso zagotuj, potem zmniejsz ogień i gotuj 30 minut pod przykryciem. Dodaj pokrojoną marchew, pietruszkę, selera, pora i cebulę opalona nad ogniem.

Wszystko gotuj kolejne 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmij mięso i warzywa z garnka. Pokrój w kostkę, a mięso oddziel od kości. Znów wszystko przełóż do garnka. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę z sokiem i wsyp przyprawy. Wlej sok z kiszonych ogórków. Zupę gotuj jeszcze 15 minut. 

Kapuśniak pyszny jak nigdy dotąd

W oddzielnym garnuszku rozpuść masło, wsyp mąkę i wlej łyżkę wywaru. Wymieszaj tak, by nie było grudek. Zasmażkę dodaj do garnka z kapuśniakiem i wymieszaj. Wsyp koperek i zagotuj. Zupę od razu podawaj.

Wychodzi bardzo smaczna, kwaśna i pożywna. Jest tak dobra, że każdy ma ochotę na dokładkę. Zupa swój smak zawdzięcza dodaniu soku z ogórków kiszonych. Nie warto go wylewać, bo przyda się do podkręcenia smaku kapuśniaku. Pisaliśmy o tym, jak domowym sposobem pozbyć się z domu muszek owocówek. Polecaliśmy przepis na zupę nic, którą wielu z nas pamięta z dzieciństwa. 

kapuśniak
Fot. Canva/vikif

Źródło: pysznosci.pl