Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta surówka smakuje jak z chińskiej restauracji. Rodzina wciąż o nią prosi
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 30.09.2024 06:00

Ta surówka smakuje jak z chińskiej restauracji. Rodzina wciąż o nią prosi

surówka
Fot. Canva/TomSmith585

Chcesz przygotować pyszny dodatek do obiadu? Dzięki kilku składnikom zrobisz surówkę jak z chińskiej restauracji. Chrupiącą i smaczna, niebawem zmięknie i też będzie znakomita do potraw z ryżem. 

Co podać do obiadu?

Masz już pomysł na obiad, ale brakuje Ci jeszcze czegoś? Jeśli marzy się ci smaczna surówka, to zerknij na ten przepis. Biała kapusta, marchewka, cebula i czosnek w wybornym sosie, to prawdziwy starzał w 10. Dzięki tej recepturze przyrządzisz surówkę jak z chińskiej restauracji. Do dań z ryżem będzie jak znalazł.

Surówka na początku jest chrupiąca, a warzywa dość twarde. Jednak już po jednym dniu składniki miękną i nabierają jeszcze innego smaku. W wydaniu zarówno chrupkim oraz tym bardziej bardziej miękkim sałatka jest równie znakomita. Poniżej znajdziesz przepis na surówkę jak z chińskiej restauracji. 

surówka (6).jpg
Fot. Canva/Qwart
Dodaj dosłownie łyżkę do masy na racuchy. Nie będą piły tłuszczu

Jak zrobić surówkę z jak z chińskiej restauracji?

Składniki:

  • ½ główki białej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ⅓  szklanki oleju
  • ¼ szklanki octu
  • ¼ szklanki cukru
  • sól

Przygotowanie surówki zacznij od przygotowania zalewy octowej. Do garnka wlej ocet, olej, wsyp cukier i sól. Składniki mieszaj i zagotuj. Zostaw do ostygnięcia. Teraz zajmij się warzywami.

Kapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę. Warzywa przełóż do miski i zalej wystudzoną zalewą. Surówkę odstaw na co najmniej 2 godziny. Od czasu do czasu mieszaj. 

Surówka, że palce lizać

Surówka wychodzi bardzo smaczna i słodko-kwaśna. Jest wyjątkowa i u mnie w domu zawsze cieszy się powodzeniem. Pasuje do dań mięsnych, a szczególnie tych, które podaję z ryżem. Podkręca smak potraw, a przy tym jest pełna witamin.

Surówkę jak z chińskiej restauracji rodzina zajada, aż im się uszy trzęsą. Każdy sięga po dokładkę, dlatego polecam ten prosty przepis na znakomitą surówkę. Zrobisz ją w niedługim czasie i zjesz ze smakiem. Pisaliśmy o najdroższym grzybie świata, który pojawił się w Polsce. Polecaliśmy przepis na smaczne śniadanie z tostera. 

surówka
Fot. Canva/ivanmateev

Źródło: przyslijprzepis.pl