Smakosze.pl Przepisy Pomysł na tani obiad na piątek- zapiekanka makaronowa z cukinią i pieczarkami
canva/PoppyB

Pomysł na tani obiad na piątek- zapiekanka makaronowa z cukinią i pieczarkami

15 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na tani obiad na piątek? Przygotuj wyśmienitą zapiekankę makaronową z cukinią i pieczarkami. Zapiekanka doprawiona tymiankiem i natką pietruszki smakuje rewelacyjnie. Danie zapieczone z sosem beszamelowym i żółtym serem będzie totalnym hitem. Postny obiad nie musi być nudny.

Zapiekanki makaronowe i ziemniaczane z dodatkiem sezonowych warzyw to zawsz dobry pomysł, kiedy chcesz przygotować tani obiad i bez większego nakładu pracy. Jedną z takich zapiekanek jest właśnie zapiekanka makaronowa z cukinią i pieczarkami, idealna na tani obiad na piątek.

Wszystkie składniki na zapiekankę przygotujesz bardzo szybko, danie będzie gotowe po około 20 minutach. Zapiekanka makaronowa z cukinią nie może być sucha, dlatego też przygotuj do niej lekki i uniwersalny sos beszamelowy. Sos na bazie masła, mleka i mąki dopraw gałką muszkatołową.

Zapiekankę makaronową z cukinią przygotuj z ulubionym makaronem, może to być penne, świderki, muszle. Każdy rodzaj makaronu będzie smakował wybornie z warzywami, serem i beszamelem. Składniki na zapiekankę układaj warstwowo w naczyniu żaroodpornym, w ten sposób całe danie będzie miało doskonały smak.

Zapiekanka makaronowa z cukinią i pieczarkami, czyli pomysł na tani, smaczny obiad

Składniki:

  • paczka makaronu, np. penne

  • 500 g pieczarek

  • średnia cukinia

  • duża cebula

  • pół łyżeczki suszonego tymianku

  • pół kostki żółtego sera

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

  • łyżka masła

  • łyżka oliwy z oliwek

Składniki na sos beszamelowy:

  • 2 szklanki mleka

  • 3 łyżki masła

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • szczypta gałki muszkatołowej

Jak zrobić zapiekankę makaronową z cukinią i pieczarkami? Tani i postny obiad przygotujesz w mig

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź. Pokrój pieczarki, cukinię w kostkę, posiekaj cebulę. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę, następnie dodaj pieczarki, oprósz je solą, pieprzem i smaż przez kilka minut, odstaw.

Na osobną patelnię przełóż cukinię, dopraw ją solą, pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki i smaż na oliwie, aż zacznie robić się miękka, dopraw do smaku solą i pieprzem. W tym czasie na tarce zetrzyj żółty ser.

Przygotuj sos beszamelowy: masło rozpuść na najmniejszym ogniu w rondelku, następnie wsyp mąkę i smaż przez chwilę. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, wsyp solidną szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszaj.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem lub oliwą, wlej niewielką ilość sosu, pół ugotowanego makaronu, posyp serem i tymiankiem. Na ser połóż przygotowaną cukinię, wlej połowę sosu i pieczarki.

Wyłóż resztę makaronu, wlej sos i całość solidnie oprósz startym serem. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika, piecz około 20- 25 minut, smacznego.

Szukasz pomysłu na tani obiad? Przygotuj cukinię faszerowaną mięsem mielonym . Doskonałym pomysłem będzie również zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i majonezem , wszyscy będą zachwyceni.

Cukinia do zapiekanki makaronowej
canva/ Mizina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy