Smakosze.pl Przepisy Pomysł na tani obiad - zapiekanka z kurczakiem i ryżem w stylu meksykańskim
canva/MSPhotographic

Pomysł na tani obiad - zapiekanka z kurczakiem i ryżem w stylu meksykańskim

26 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na tani obiad? Zapiekanka z kurczakiem i ryżem w stylu meksykańskim to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika tej aromatycznej i kolorowej kuchni. Zapiekanka jest prosta w przygotowaniu i tania- obiad dla 3-4 osób przygotujesz za niecałe 30 zł.

Kuchnia meksykańska słynie z doskonale doprawionych, pikantnych dań, które są pełne aromatu. Cebula czerwona, czosnek, chili, świeża kolendra i kmin rzymski to jedne z podstawowych składników, które dodawane są niemal do każdego dania. Pomysł na tani obiad zachwyci każdego.

Zapiekanka z kurczakiem nie dość, że jest pomysłem na tani obiad, to smakuje niczym danie z meksykańskiej restauracji. Przyprawy, świeża kolendra, papryka, pomidory, ryż i kilka innych składników łączą się w niezwykle aromatyczne danie da całej rodziny.

Zapiekankę z kurczakiem przygotujemy błyskawicznie, bo w jednym garnku. Po usmażeniu mięsa i warzyw, zalewamy je passatą, dodajemy ryż, przyprawy i dusimy razem z żółtym serem. Danie doprawmy pieprzem cayenne według uznania i podajmy z posiekaną kolendrą i kwaśną śmietaną.

Przepis na zapiekankę z kurczakiem - pomysł na tani obiad

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka

  • czerwona cebula

  • papryka czerwona

  • 2 duże ząbki czosnku

  • pół puszki kukurydzy

  • 500 ml passaty pomidorowej lub domowego przecieru

  • woreczek ryżu

  • 150 g startego sera żółtego

  • pół łyżeczki pieprzu cayenne

  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego

  • łyżka oregano

  • sól, pieprz

  • świeża kolendra lub natka pietruszki

  • śmietana 18% do podania (opcjonalnie)

  • oliwa z oliwek do smażenia

Jak zrobić zapiekankę z kurczakiem w meksykańskim stylu?

Ugotuj ryż w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedź i odstaw. Kurczaka umyj, oczyść i pokrój w kostkę, następnie oprósz solą, pieprzem i smaż przez chwilę. Na patelnię dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek, smaż, aż warzywa się zeszklą, następnie dodaj pokrojoną paprykę czerwoną i kukurydzę i podsmażaj kolejne kilka minut.

Potrawkę przełóż do większego garnka, dodaj ugotowany ryż, kmin rzymski, oregano i dokładnie wymieszaj, następnie wlej passatę pomidorową i duś na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż danie odparuje.

Po tym czasie całość dopraw do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Do zapiekanki dodaj starty ser i gotuj, aż się rozpuści. Zapiekankę wyłóż na talerze, oprósz świeżą kolendrą lub natką pietruszki i podaj z kwaśną śmietaną, smacznego.

Jeśli lubisz meksykańską kuchnię, koniecznie przygotuj również chili con carne oraz zupę z kukurydzy . Dania będą hitem Twojej kuchni.

Pęczek świeżej kolendry do zapiekanki z kurczakiem
canva/Ls9907

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy