Zapiekanka ziemniaczana z niespodzianką
Zapiekanki są prostymi w przygotowaniu daniami, które warto włączyć do swojego kulinarnego repertuaru. Niezliczona liczba kombinacji smakowych, możliwość przyrządzenia obiadu na kilka dni czy duże porcje to jedne z wielu zalet takiego posiłku. Dajcie się skusić na naszą opcję bezmięsną, a zobaczycie, że wychodzi równie smaczna i sycąca.
Niewątpliwą zaletą zapiekanek jest fakt, iż są pieczone. To znacznie zdrowsza forma przygotowania posiłków niż gotowanie czy smażenie. Na przyrządzenie takiego dania warto zdecydować się zwłaszcza wtedy, gdy dysponujemy sporą ilością resztek. Do zapiekanek bowiem możemy dodać niemal każde warzywo, jakie znajdziemy w naszej lodówce .
Tym razem proponujemy połączyć pora z ziemniakami, papryką, groszkiem i brokułami , lecz zachęcamy do próbowania innych połączeń. W tej kompozycji możecie podmienić paprykę na marchew lub zamiast brokuła dodać cukinii. Też będzie smacznie.
A jeśli jednak szukacie mięsnych dań z pieca, polecamy przepis na gołąbkowe lasagne albo ziemniaczaną zapiekankę z kurczakiem .
Przepis na pyszną zapiekankę z niespodzianką
Składniki:
-
500 g obranych ziemniaków
-
biała część 1 sporego pora
-
4 łyżki mrożonego groszku
-
pół czerwonej papryki
-
3/4 szklanki różyczek brokułu
-
2 jajka
-
1 szklanka jogurtu naturalnego
-
40 g startego grana padano lub pecorino
-
pół łyżeczki suszonego tymianku
-
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
-
2 ząbki czosnku
-
pół papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
-
sól i pieprz do smaku
-
olej rzepakowy
-
3 łyżki świeżych lub mrożonych posiekanych ziół (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w plastry o grubości 7-10 mm. Gotujemy je w przez około 7 minut i studzimy. Pora myjemy, kroimy wzdłuż na pół, kroimy w talarki. Brokuły myjemy i dzielimy na nieduże różyczki. Paprykę płuczemy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażymy na nim pora przez 3-4 minuty. Pod koniec dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek oraz chili. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Jogurt mieszamy z jajkami , przyprawami sypkimi i ziołami, jeśli ich używamy. Doprawiamy wedle uznania. Olejem delikatnie smarujemy ścianki naczynia żaroodpornego.
Wykładamy warstwę ziemniaków, oprószamy ją lekko solą. Układamy na nich kolejno: połowę zawartości patelni oraz po połowie porcji brokułów, papryki i groszku. Polewamy 1/3 sosu jajecznego i czynności powtarzamy. Ostatnią warstwę stanowić będą pozostałe plasterki ziemniaków, które zalewamy sosem i posypujemy połową startego na tarce o małych oczkach sera .
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy do miękkości ziemniaków , czyli przez około 45 minut. Najlepiej sprawdzać na bieżąco stopień wypieczenia warzyw za pomocą noża lub widelca. Po 30 minutach od wstawienia naczynia do piekarnika wierzch zapiekanki posypujemy resztą sera. Smacznego.
Wskazówki:
-
Jeśli chcemy, by zapiekanka stanowiła samodzielny zbilansowany posiłek, dodajmy do niej opakowanie pokrojonego w kosteczkę tofu wędzonego. Możemy też zrezygnować z brokułów i zwiększyć porcję groszku — to bardzo dobre źródło białka roślinnego, z którego często przygotowywane są zamienniki mięsa.
-
Zapiekanka sprawdzi się dobrze jako dodatek do dań mięsnych. Możemy z łatwością podgrzać wcześniej przyrządzone kotlety, umieszczając je w folii aluminiowe i kładąc na kratce obok naczynia w momencie, gdy do zapiekanki dodajemy ser.
Źródło zdjęcia: canva/minadezhda
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: filozofiasmaku