Smakosze.pl Przepisy Zapiekanki rodem z PRL-u jak za dawnych lat? Sekret tkwił w 1 sztuczce
canva/rlat

Zapiekanki rodem z PRL-u jak za dawnych lat? Sekret tkwił w 1 sztuczce

30 grudnia 2022

Zapiekanki jak z PRL-u są smaczne i sycące. Swój niezwykły aromat zawdzięczają rozdrobnieniu pieczarek. Uwalniają one wtedy zapach o wiele łatwiej i doskonale łączą się z serem podczas pieczenia. Polecamy spróbować — każdy zje ze smakiem.

Proste i smaczne zapiekanki z bagietki z dodatkiem pieczarek i sera żółtego kiedyś były niezwykle popularną przekąską. W Sylwestra warto przypomnieć sobie ten kultowy rarytas z dawnych lat. Ich przygotowanie nie jest trudne.

Przepis na pyszne zapiekanki jak z PRL-u

Składniki:

  • 2 świeże półbagietki

  • 4-5 pieczarek startych na dużych oczkach

  • 200 g startego, żółtego sera

  • zioła prowansalskie (opcjonalnie)

  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić zapiekanki jak z PRL-u? Znamy przepis na kultowy przysmak

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Podobnie postępujemy z żółtym serem.

Grzyby łączymy z częścią sera w większej misce i doprawiamy do smaku. Bagietki przekrawamy wzdłuż, a następnie każdą z części delikatnie skrapiamy wodą. Możemy też delikatnie posmarować je odrobiną oliwy z oliwek. Pokrywamy je farszem.

Z apiekankę jak z PRL-u pieczemy na przygotowanej blasze do 15 minut. W tym czasie ser powinien się stopić i lekko zrumienić, a grzyby zmięknąć. Przekąskę polecamy podać z ketchupem lub sosem czosnkowym — będzie znakomita.

Wskazówka: jeśli chcecie, aby zapiekanki wciąż były sycące, ale mogli się niemi również poczęstować weganie, zamiast sera żółtego użyjcie wędzonego tofu. Po starciu na tarce i zmieszaniu z odrobiną oliwy lub oleju rozprowadzicie je po pieczywie bez problemu.

Na naszej stronie znajdziecie również przepisy na obiadowe wersje zapiekanek. Polecamy makaronowy rarytas z serem i pieczarkami , który syci na długo. Być może skusi was też znakomite lasagne z patelni .

Zapiekanki jak z PRL-u są pyszne
canva/merc67

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy