Zapiekany kalafior z sosem serowym - szybki i pyszny obiad
Kalafior jest mocno niedocenionym warzywem, ponieważ rzadko się go przygotowuje. Doskonałą opcją jest zrobienie z niego zapiekanki z sosem serowym. Taka potrawa rozgrzewa na długie godziny i wspaniale smakuje.
Kalafior można wykorzystać na wiele sposobów. Szczególnie dużą uwagę powinny mu poświęcić osoby na diecie, ponieważ jest niskokaloryczny i pełen ważnych dla zdrowia mikroelementów.
Choć zapiekanka z serem nie jest dietetyczna, czasem można pozwolić sobie na odrobinę przyjemność. Zapiekany kalafior z sosem serowym może stanowić samodzielną potrawę lub dodatek do mięsa czy ryby.
Przepis na zapiekany kalafior z sosem serowym
Składniki:
-
1 kalafior
-
łyżka soli
-
łyżka cukru
-
łyżeczka masła
-
filiżanka utartego żółtego sera
Sos:
-
łyżka masła
-
łyżka mąki
-
szklanka tartego sera
-
100 g śmietany 18%
-
bułka tarta
-
15 g zimnego masła
-
łyżka oleju
Kalafior dokładnie wyczyść, podziel na pojedyncze różyczki, włóż do garnka i zalej wrzącą wodą. Dodaj sól, cukier oraz masło i gotuj przez 8 minut. Po tym czasie odcedź kalafiora na sicie, zachowując 1 szklankę wywaru.
Na patelni roztop masło i podsmaż na nim mąkę. Wlej na patelnie szklankę wywaru, zagotuj, wrzuć ser oraz śmietanę. Gdy sos uzyska gęstą konsystencję, zdejmij go z ognia.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i posyp odrobiną bułki tartej. Wyłóż w nim kalafiora, zalej go sosem, posyp serem, bułką tartą oraz wiórkami zmrożonego masła. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak wykorzystać liście kalafiora w kuchni. Ten tekst wyjaśnia sposób na sałatkę z surowego kalafiora.
Źródło zdjęcia: canva/-lvinst-, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: 365 obiadów na polskim stole