Smakosze.pl Przepisy Zapiekany kalafior z sosem serowym - szybki i pyszny obiad
canva/-lvinst-, Getty Images

Zapiekany kalafior z sosem serowym - szybki i pyszny obiad

27 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kalafior jest mocno niedocenionym warzywem, ponieważ rzadko się go przygotowuje. Doskonałą opcją jest zrobienie z niego zapiekanki z sosem serowym. Taka potrawa rozgrzewa na długie godziny i wspaniale smakuje.

Kalafior można wykorzystać na wiele sposobów. Szczególnie dużą uwagę powinny mu poświęcić osoby na diecie, ponieważ jest niskokaloryczny i pełen ważnych dla zdrowia mikroelementów.

Choć zapiekanka z serem nie jest dietetyczna, czasem można pozwolić sobie na odrobinę przyjemność. Zapiekany kalafior z sosem serowym może stanowić samodzielną potrawę lub dodatek do mięsa czy ryby.

Przepis na zapiekany kalafior z sosem serowym

Składniki:

  • 1 kalafior

  • łyżka soli

  • łyżka cukru

  • łyżeczka masła

  • filiżanka utartego żółtego sera

Sos:

  • łyżka masła

  • łyżka mąki

  • szklanka tartego sera

  • 100 g śmietany 18%

  • bułka tarta

  • 15 g zimnego masła

  • łyżka oleju

Kalafior dokładnie wyczyść, podziel na pojedyncze różyczki, włóż do garnka i zalej wrzącą wodą. Dodaj sól, cukier oraz masło i gotuj przez 8 minut. Po tym czasie odcedź kalafiora na sicie, zachowując 1 szklankę wywaru.

Na patelni roztop masło i podsmaż na nim mąkę. Wlej na patelnie szklankę wywaru, zagotuj, wrzuć ser oraz śmietanę. Gdy sos uzyska gęstą konsystencję, zdejmij go z ognia.

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i posyp odrobiną bułki tartej. Wyłóż w nim kalafiora, zalej go sosem, posyp serem, bułką tartą oraz wiórkami zmrożonego masła. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak wykorzystać liście kalafiora w kuchni. Ten tekst wyjaśnia sposób na sałatkę z surowego kalafiora.

Zapiekany kalafior

Źródło zdjęcia: canva/-lvinst-, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: 365 obiadów na polskim stole

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy