Zapomnij o jajkach faszerowanych. Jajeczne babeczki prezentują się 100 razy lepiej

Przekąską z jajek na Wielkanoc nie muszą być wcale jajka faszerowane. Te efektowne, a przy tym bardzo szybkie jajka pieczone w papilotkach z powodzeniem je zastąpią.
Pieczone jajka na Wielkanoc
Pieczenie jajek to technika, którą stosujemy rzadko (nie licząc, oczywiście używania ich do ciast). Dlatego, podane na Wielkanoc, przekąski takie wzbudzą niezwykłe uznanie. Jednak być może największą ich zaletą w porównaniu do jajek faszerowanych jest łatwość przygotowania.
Jajka takie przygotować można np. w silikonowych foremkach do muffinków. Można też użyć aluminiowej formy wyłożonej papierowymi papilotkami. W tym ostatnim przypadku niestety jajka trzeba będzie później obierać.

Jajka zamiast faszerowanych
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Swojskie jedzonko. Autorka proponuje tam dodanie do jajek majonezu. Na Wielkanoc nie ma co jednak przesadzać z tym dodatkiem – oszczędźmy sobie zbędnych w tym wypadku kalorii.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 6 jajek
- 1 pęczek cienkiego szczypiorku
- Opcjonalnie: 3 plasterki wędzonego boczku
- 1 duże opakowanie jogurtu greckiego
- Chrzan i musztarda do smaku
- Sól, pieprz, oliwa

Jajka wielkanocne
Formę lub foremki do muffinków smarujemy cienką warstwą oliwy. Do każdego zagłębienia wybijamy białko z jajka. Żółtko odkładamy na bok (najlepiej bez przebijania).
Jeśli używamy boczku, kroimy go w kostkę i podsmażamy na chrupiąco. Dodajemy do białka razem z posiekanym szczypiorkiem. Na wierzch wykładamy delikatnie po żółtku.

Formę lub foremki układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy wodą do połowy wysokości. Wstawiamy na 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
W misce przyprawiamy do smaku jogurt chrzanem, musztardą, solą i pieprzem. Wykładamy go na półmisek. Na sosie układamy wyjęte z formy muffinki i dekorujemy przed podaniem.
Wypróbuj też przepisy na kurczaka pod beszamelem według Niewolnicy Isaury i domową kiełbasę w słoikach.






































