Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o serniku. Teraz króluje skyrnik - jest prostszy i ma wiele białka
canva/Ira Taskova

Zapomnij o serniku. Teraz króluje skyrnik - jest prostszy i ma wiele białka

16 kwietnia 2023

Skyrnik jest prostszą w przygotowaniu alternatywą dla klasycznego wypieku z twarogu. Zrobienie wysokobiałkowego deseru wymaga zaledwie kilku składników, a efekty zachwycają. Musicie spróbować.

Przepis na znakomity skyrnik

Wysokobiałkowy deser o aksamitnej konsystencji przygotujecie niemalże ekspresowo. Wystarczy połączyć nabiał typu islandzkiego z kilkoma produktami, które z pewnością macie w kuchni. Smak będzie nieziemski.

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g naturalnego skyru
  • 2 duże jaja
  • 30 g cukru lub erytrytolu
  • 8 g budyniu śmietankowego bez cukru
  • szczypta soli
Dowbor podzieliła się niezwykłą recepturą na syrop z mniszka. Jest niewiarygodnie cenny

Jak zrobić skyrnik? Przepis jest niesamowicie prosty

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 160 stopni Celsjusza i natłuszczenia szklanych foremek, w których upieczemy skyrnik. W dużej misce umieszczamy białka i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Wsypujemy cukier lub słodzik, a po połączeniu wlewamy żółtka. Następnie wsypujemy proszek budyniowy. Dodajemy też skyr i dokładnie mieszamy. Masę przenosimy do formy i zapiekamy około 30 minut. Studzimy na kratce.

Jak podać skyrnik?

Deser znakomicie smakuje ze świeżymi owocami. Jeśli nie zależy nam, by był szczególnie lekki, możemy go udekorować bitą śmietaną lub czekoladą. Sprawdzą się też domowe konfitury.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na serniki. Szczególnie polecamy niesamowicie kremowy sernik baskijski . Spróbujcie też koniecznie przepysznej Izaury — ma wspaniały spód z ciasta czekoladowego.

Skyrnik jest pyszny.png
canva/KateSmirnova
Przenigdy nie wyrzucaj przejrzałych bananów. Zrobisz z nich lody, a ze skórki nawóz
Niewiarygodne czym siostra Anastazja nadziewa pierogi. Lekki farsz ma obłędny smak
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy