Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o smażeniu naleśników. Ten patent jest 100 razy lepszy
fot. Canva/mperssin

Zapomnij o smażeniu naleśników. Ten patent jest 100 razy lepszy

17 kwietnia 2024

Połączyć kilka składników, wylać na patelnię i smażyć przez chwilę. Czy da się prościej? Da, i to na kilka innych sposobów. Naleśniki da się przyrządzić w piekarniku, a co ciekawsze – nawet w mikrofalówce.

Ciasto na naleśniki

Wśród gospodyń funkcjonuje kilka wariantów naleśnikowego ciasta , co do jednego jednak wszystkie przepisy są zgodne: wymagają one smażenia. Najlepiej posmarować rozgrzaną patelnię kostką masła klarowanego lub smalcu, by pokryć ją cieniuteńką warstwą tłuszczu i zabezpieczyć się przed przywieraniem naleśników.

Tłuszcz z patelni, równie cienką warstewką, osadza się wtedy na naleśnikach. I choć wielu właśnie między innymi za to ceni sobie te pyszne pszenne placki, inni woleliby tego uniknąć. Oto sposób na pieczone naleśniki .

naleśnik na talerzu
fot. Canva
Co roku robię pesto z czosnku niedźwiedziego. Jest idealne do kanapek

Naleśniki bez smażenia

Naleśniki przygotowywane w piekarniku mają jeszcze jedną cechę. Nie jesteśmy w ich wypadku ograniczeni do kształtu, który nakazuje nam patelnia. Ba! Można nawet użyć foremek, by przygotować np. warstwowe ciasto naleśnikowe w wybranym kształcie . Można też wylać ciasto na blachę w kwadratową formę, by łatwiej było przygotować zrolowane faszerowane pyszności.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • 660 ml mleka
  • 1-2 łyżki cukru
  • Szczypta soli

Naleśniki z piekarnika

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy na kremową masę. Do miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy jajka, mleko, cukier, sól i mąkę. Całość mieszamy na jednolitą masę. Na końcu dodajemy ostudzone masło i jeszcze raz mieszamy .

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto naleśnikowe – naraz lub porcjami. Naleśnik pieczemy przez ok. 25 minut .

W wersji z kuchenką mikrofalową naleśniki można upiec nawet bez masła . Warto dodać do mąki łyżeczkę proszku do pieczenia i dać ciastu odpocząć ok. 10 minut. Następnie rozlewamy je cienką warstwą po płaskim talerzu i umieszczamy w mikrofali na ok. 3 minuty. Zanim nie nabierzemy wprawy, pieczenie naleśników warto regularnie kontrolować.

Wypróbuj też przepis na jabłka w cieście francuskim i sprawdź swoich sił w kulinarnym pytaniu z „Milionerów” za 250 tysięcy .

naleśnik w rulonik
fot. Canva
Niedroga i bez ości. Ta ryba bije na głowę nawet dorsza
Ciekawe pytanie w Milionerach. Odpowiedź znają tylko najlepsi ogrodnicy
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy