Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o sosie pomidorowym. Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą
Fot. Canva/freeskyline, Facebook/Ewa Wachowicz

Zapomnij o sosie pomidorowym. Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą

16 marca 2024

Zwykle gołąbki przyrządzamy z sosem pomidorowym, ale Ewa Wachowicz zalewa to smaczne danie, uwielbianą zupą. Dzięki temu apetyczne gołąbki podasz nawet na Wielkanoc. Zgadniesz, jaka to zupa?

Gołąbki, które robi Ewa Wachowicz

Gołąbki są uwielbiane przez całe pokolenia smakoszy . Mięso z ryżem zawijane w kapustę i do tego z sosem pomidorowym, często gości na naszych stołach. Taki obiad jest syty i bardzo smaczny. Wie o tym Ewa Wachowicz, które poleca gołąbki w zupełnie innym sosie, a właściwie w zupie.

Znana restauratorka gołąbki zalewa żurem i zapieka je w piekarniku. Gołąbki w takim wydaniu są apetyczne i pełne wyrazistego smaku . Zrób je tak, jak Ewa Wachowicz. Danie urzeknie smakiem i sprawi, że każdy zapyta o ten przepis. Gwarantuje on wyjątkowe i pożywne danie obiadowe.

gołąbki
Fot. Canva/Image Professionals
W tym roku na Wielkanoc podam sałatkę z przepisu Rączki. Jest lepsza niż jarzynowa

Jak przyrządzić gołąbki z przepisu Ewy Wachowicz?

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 400 g wieprzowiny bez kości
  • 400 g ryżu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 szklanka żuru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie dania zacznij od ugotowania kapusty w osolonej wodzie. Po 30 minutach wyjmij ja z garnka, gdy przestygnie, delikatnie zdejmij liście z kapusty . Nożykiem usuń twarde części. Wlej olej na patelnię, dodaj ryż, zalej 3 szklankami wody i posól.

Gotuj na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę i będzie miękki. Następnie na patelnię włóż masło, wrzuć cebulę pokrojoną w kostkę i zarumień ją . Dodaj czosnek i podsmaż. Mięso zmiel, dodaj cebulę z czosnkiem i wymieszaj z ryżem. Dopraw solą i pieprzem.

Gołąbki pełne smaku na obiad

Teraz na każdy liść kapusty nakładaj masę i formuj gołąbki. Na dnie brytfanny połóż liście kapusty, szczelnie ułóż gołąbki i przykryj liśćmi kapusty. Zalej śmietaną wymieszaną z żurem. Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 90 minut.

W trakcie pieczenia podlewaj gołąbki sosem. Po upływie tego czasu podawaj. Gołąbki od Ewy Wachowicz są pyszne, soczyste i wyraziste. Będą idealne na rodzinny obiad i zachwycą smakiem wszystkich domowników. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić placki z soczewicy i kapusty. Podawaliśmy też przepis na apetyczne domowe bułeczki.

gołąbki
Fot. Canva/Roxana Balint

Źródło: ewawachowicz.pl

Polskie ciasto najlepsze na świecie. Właśnie pojawił się ranking, tego nikt się nie spodziewał
Ostatnio to moje ulubione kluski. Smakują lepiej od kopytek, podziękujesz za ten przepis
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy