Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o tradycyjnym makowcu. Ten po japońsku od Heni jest 100 razy lepszy
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Zapomnij o tradycyjnym makowcu. Ten po japońsku od Heni jest 100 razy lepszy

15 grudnia 2024

Oto doskonały przepis na błyskawiczny makowiec z dwóch rodzajów maku. Jest tak szybki dzięki wykorzystaniu gotowej masy makowej. Choć niektórzy z rezerwą podchodzą do gotowców, to ciasto wcale na tym nie traci.

Makowiec po japońsku

Nie do końca wiadomo, dlaczego to ciasto nazywa się makowcem po japońsku . Nazwę tę wymyślił PRL, odpowiedź znajduje się więc pewnie w archiwum zaleceń i normatywów. Nam zostaje cieszyć się jego smakiem.

PRL-owski makowiec japoński używał zamiast mąki kaszy manny. Było to oczywiście odpowiedzią na tzw. „przejściowe trudności”, czyli regularnie powracający problem z zaopatrzeniem w niektóre produkty, takie jak mąka. Można jednak przygotować taki makowiec w ogóle bez tego składnika , zastępując go budyniem. Choć brzmi to kryzysowo, ciasto takie sprawdzi się nawet w święta .

składniki na makowiec
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
W tym roku na Wigilię podam tę sałatkę. Poezja smaku, goście będą zachwyceni

Makowiec po japońsku z przepisu Heni

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Heni Foks Przepis Mamy. Autor przepisu używa tu prostej polewy z rozpuszczonej czekolady . Można też pokusić się o bardziej wyrafinowany produkt z masła, kakao, cukru i mleka.

Składniki

  • 850 g masy z ciemnego maku
  • 400 g masy z białego maku
  • 4 jajka
  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania niesłodzonego budyniu waniliowego
  • 100 g czekolady deserowej
  • 30 ml śmietany kremówki

Prosty makowiec po japońsku

Jabłka ścieramy na tarce o drobnych okach. Jeśli były zbyt wodniste, odciskamy z nadmiaru soku. Jajka wybijamy.

Oba rodzaje maku wykładamy do miski. Dodajemy jabłka i jajka, a także proszek do pieczenia i budyń. Ciasto dokładnie mieszamy.

Ciasto wylewamy do otwieranej formy wyłożonej papierem do pieczenia . Wypiekamy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni . Po wyjęciu studzimy.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę. Mieszamy ją ze śmietanką i rozprowadzamy na gładką masę. Tę wylewamy na ciasto i odstawiamy do zastygnięcia, a dopiero potem wyjmujemy ciasto z formy.

Wypróbuj też sposób na idealny zakwas na barszcz i zupę grzybową Magdy Gessler .

upieczony makowiec
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl
Na jarmarku kupił kiełbasę za 30 zł. Po pierwszym kęsie jego mina zdradzała wszystko
Zawiń wszystko w rulon i wrzuć na patelnie. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy