Zapomnij o tradycyjnym makowcu. Ten po japońsku od Heni jest 100 razy lepszy
Oto doskonały przepis na błyskawiczny makowiec z dwóch rodzajów maku. Jest tak szybki dzięki wykorzystaniu gotowej masy makowej. Choć niektórzy z rezerwą podchodzą do gotowców, to ciasto wcale na tym nie traci.
Makowiec po japońsku
Nie do końca wiadomo, dlaczego to ciasto nazywa się makowcem po japońsku . Nazwę tę wymyślił PRL, odpowiedź znajduje się więc pewnie w archiwum zaleceń i normatywów. Nam zostaje cieszyć się jego smakiem.
PRL-owski makowiec japoński używał zamiast mąki kaszy manny. Było to oczywiście odpowiedzią na tzw. „przejściowe trudności”, czyli regularnie powracający problem z zaopatrzeniem w niektóre produkty, takie jak mąka. Można jednak przygotować taki makowiec w ogóle bez tego składnika , zastępując go budyniem. Choć brzmi to kryzysowo, ciasto takie sprawdzi się nawet w święta .
Makowiec po japońsku z przepisu Heni
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Heni Foks Przepis Mamy. Autor przepisu używa tu prostej polewy z rozpuszczonej czekolady . Można też pokusić się o bardziej wyrafinowany produkt z masła, kakao, cukru i mleka.
Składniki
- 850 g masy z ciemnego maku
- 400 g masy z białego maku
- 4 jajka
- 2 jabłka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 opakowania niesłodzonego budyniu waniliowego
- 100 g czekolady deserowej
- 30 ml śmietany kremówki
Prosty makowiec po japońsku
Jabłka ścieramy na tarce o drobnych okach. Jeśli były zbyt wodniste, odciskamy z nadmiaru soku. Jajka wybijamy.
Oba rodzaje maku wykładamy do miski. Dodajemy jabłka i jajka, a także proszek do pieczenia i budyń. Ciasto dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do otwieranej formy wyłożonej papierem do pieczenia . Wypiekamy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni . Po wyjęciu studzimy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę. Mieszamy ją ze śmietanką i rozprowadzamy na gładką masę. Tę wylewamy na ciasto i odstawiamy do zastygnięcia, a dopiero potem wyjmujemy ciasto z formy.
Wypróbuj też sposób na idealny zakwas na barszcz i zupę grzybową Magdy Gessler .