Zawiń wszystko w rulon i wrzuć na patelnie. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Te roladki z mięsa mielonego nie wymagają piekarnika, choć są w połowie drogi między smażonym a pieczonym. Ich przygotowanie jest ekspresowe i nie wymaga wielkich kulinarnych. Zawijamy je jak cukierek i podobnie delektujemy się po rozwinięciu.
Roladki z mięsa mielonego
Energooszczędne mięsne danie, które doskonale zaspokaja nasze zapotrzebowanie na energię. Bez rozgrzewania piekarnika pieczemy takie roladki na suchej patelni, zawinięte w kuchenny pergamin. A ponieważ do środka dodajemy także ziemniaki, otrzymujemy kompletny posiłek bogaty w białko, węglowodany. Tłuszcze ograniczamy zaś, piekąc mięso na suchej patelni.
Taką roladę można podać po prostu z sałatką z warzyw. Dzięki nim dodajemy do naszego dania błonnik, tak potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Roladka podana z sosem jogurtowym i sałatką to świetny pomysł na nietypowy obiad.
Tak zrobisz najlepszy bigos na Święta. Te 3 zasady to podstawa, znam je od babciPrzepis na roladę
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Вкусные идеи от Натали. Autorka przygotowuje podobną potrawę z drobiu. Można użyć także wieprzowiny lub mięsa wieprzowo-wołowego.
Składniki
- 600 g mielonej wieprzowiny
- 2-3 ziemniaki
- 80 g mozzarelli
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki musztardy
- Sól, pieprz, kmin rzymski, papryka wędzona
Rolada z mięsa na obiad
Ziemniaki ścieramy na tarce o niezbyt grubych okach. Odciskamy je z wody. W misce łączymy je z mięsem i drobno posiekaną cebulą.
Masę przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawami do smaku. Dokładnie wyrabiamy, by składniki się połączyły. Mozzarellę kroimy w słupki.
Wycinamy trzy kawałki papieru do pieczenia o szerokości ok. 20 cm. Na każdy z nich nakładamy ⅓ mięsa. Formujemy z niego dość gruby placek.
Każdy placek smarujemy łyżką musztardy. Układamy na nim po kawałku mozzarelli. Zawijamy tak, by ser był otulony mięsem.
Roladki zawijamy w papier tak, by końce pozostały wolne. Te zaś skręcamy jak papierki od cukierków, by masa nie wydostała się podczas pieczenia.
Dobrze rozgrzewamy suchą patelnię. Układamy na niej nasze rolady i pieczemy przez 10 minut pod przykryciem. Następnie obracamy je i pieczemy przez kolejne 7-8 minut. Podajemy pokrojone na półmisku.
Wypróbuj też przepisy na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami oraz prosty jednogarnkowy obiad.