Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Pokażemy wam coś jeszcze lepszego, w roli głównej kapusta

Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Pokażemy wam coś jeszcze lepszego, w roli głównej kapusta

29 czerwca 2023
Autor tekstu: Renata Materlińska

Placki ziemniaczane mają wielkie grono wielbicieli. Czy wiecie jednak, że z innych warzyw też można zrobić przepyszne placki? Dziś proponujemy sięgnąć po młodą kapustę. Jest chrupiąca i delikatna i takie też wychodzą placki z jej dodatkiem. Wystarczy połączyć poszatkowane warzywo z odrobiną ciasta i usmażyć. Będziecie zachwyceni pyszną odmianą.

Warzywne placki są pyszne i zdrowe!

Placki ziemniaczane, czy z innych warzyw są doskonałym pomysłem na szybkie danie obiadowe. Wystarczy zetrzeć lub poszatkować warzywo, wymieszać z kilkoma składnikami, usmażyć i danie gotowe. Jest dość tanie, a w smaku niepowtarzalne. Naprawdę warto spróbować.

Oprócz ziemniaków i proponowanej przez nas kapusty, na placki doskonale nadaje się też cukinia, dynia czy marchewka. Zasada przygotowania placków jest podobna, jak w przypadku placków ziemniaczanych.

Pojechali na wakacje i oszukali system. Nie do wiary co robią, żeby oszczędzić na jedzeniu

Jak przygotować placki z młodej kapusty?

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • pół główki młodej kapusty
  • 1 cebula
  • olej do smażenia

Przygotowanie placków z młodej kapusty

1. Przygotowanie placków z młodej kapusty zacznij od wybicia jajek do miski i rozmieszania ich z olejem i solą. Potem dodaj mąkę i połącz wszystko na gładką masę.



2. Kapustę oczyść z wierzchnich liści i dość drobno poszatkuj. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do kapusty.



3. Kapustę i cebulę dodaj do ciasta i całość wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź porcje ciasta i smaż, aż powstaną rumiane placki. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i podawaj np. ze śmietaną, posypane szczypiorkiem.

Na naszej stronie znajdziesz też recepturę na placki z marchewką , a także na placki z cebuli .

Żaden rosół, żadna pomidorowa. Teraz czas na zupę kurkową. Ta z przepisu Gessler to prawdziwy hit
Flądra pobiła dorsza. Kiedyś była najtańsza, teraz w Krynicy Morskiej zapłacił za nią krocie
Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy