Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden rosół, żadna pomidorowa. Teraz czas na zupę kurkową. Ta z przepisu Gessler to prawdziwy hit
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 29.06.2023 13:10

Żaden rosół, żadna pomidorowa. Teraz czas na zupę kurkową. Ta z przepisu Gessler to prawdziwy hit

zupa kurkowa Magdy Gessler
Canva / witoldkr1 ' Instagram @magdagessler_official

Zupa grzybowa kojarzy się z czasem jesieni. To jednak właśnie lato jest idealną porą na aromatyczna zupę kurkową. Magda Gessler podpowiada jak sprawić, by potrawa była absolutnie przepyszna. Kluczem do sukcesu jest wybór właściwych grzybów.

Gessler poleca zupę kurkową na lato

Magda Gessler, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej Instagrama, uwielbia kurki. Grzyby te smakują doskonale nie tylko smażone na maśle, czy dodane do jajecznicy. Z niezwykle popularnych grzybów możesz przyrządzić wyśmienitą zupę. Zadbaj jednak, by wybrane na nią kurki były młode, niewielkie i jędrne.

Kurki w tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie. Zamiast w czerwcu, zaczęły pojawiać się w naszych lasach już w maju. Ich koszt nie jest mały, wynosi bowiem od 90 do nawet 140 zł/kg. Smak letniej zupy kurkowej wart jednak będzie każdej wydanej  nań złotówki.

Flądra pobiła dorsza. Kiedyś była najtańsza, teraz w Krynicy Morskiej zapłacił za nią krocie

Najlepszy przepis na zupę kurkową od Magdy Gessler

Składniki:

  • 2 l wywaru mięsnego, lub warzywnego
  • 30 dag kurek
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietany
  • 50 g masła
  • pół pęczka koperku
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • śmietana (opcjonalnie)

Letnia zupa kurkowa z przepisu Gessler krok po kroku

Ziemniaki na zupę kurkową obierz, pokrój i przełóż do garnka. Dołóż do niego marchewkę oraz ząbki czosnku. Dorzuć iść laurowy, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Całość zalej odcedzonym bulionem.

Zupę kurkową Magdy Gessler wstaw na kuchenkę. Gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut. W międzyczasie pokrój cebulę, a kurki oczyść. Na patelni podgrzej masło, podsmaż na nim kurki, dodaj sól, a na koniec dorzuć posiekaną cebulę.

Zawartość patelni duś, często mieszając. Gotowe kurki z cebulą dodaj do garnka z zupą. Całość gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Po upływie tego czasu zupę zabiel śmietaną, dopraw do smaku i podawaj. Kurki sprzedawane są w Biedronce w zaporowych cenach. Wiemy, która z klasycznych polskich zup jest dla nas najzdrowsza.

oczyszczanie kurek.png
Canva / Glimpse_of_Sweden

Źródło: fakt