Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o ziemniaczanych. Wachowicz robi placki z niezwykle zdrowego warzywa
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.04.2023 18:46

Zapomnij o ziemniaczanych. Wachowicz robi placki z niezwykle zdrowego warzywa

placki z cebuli od Ewy Wachowicz
canva/Noir Chocolate, ewawachowicz na Instagramie

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na placki z cebuli. Gotowe danie smakuje o wiele lepiej niż placki ziemniaczane. Jest wyraźne w smaku, chrupiące i niezwykle aromatyczne. Placki przygotujesz w dosłownie kilka chwil i każdy będzie prosił o dokładkę.

Placki z cebuli biją na głowę placki z ziemniaków

Placki z cebuli według przepisu Ewy Wachowicz wychodzą perfekcyjnie za każdym razem. Doprawione świeżym koperkiem i ząbkiem czosnku są niezwykle aromatyczne i pełne smaku. Placki są świetną propozycją na szybki i tani obiad dla całej rodziny.

Do przygotowania placków z cebuli potrzebujesz dodatkowo jajek i mąki. Bardzo ważny jest również cukier, dzięki któremu cebula ma zdecydowanie łagodniejszy smak. Gotową masę przekładaj na patelnię przy pomocy łyżki i smaż na złoty kolor.

Placki z cebuli Wachowicz podaje z kiełbasą z pstrąga i kwaśną śmietaną. Danie możesz podać również z innymi dodatkami, np. posiekanym szczypiorkiem lub aromatycznym sosem. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnej strony Wachowicz, ewawachowicz.pl.

Nie ze skwarkami, nie z tartą bułką. Kopytka polej tą okrasą. Będą lekkie i aromatyczne

Wachowicz zdradziła przepis na placki z cebuli

Składniki:

  • 3 duże cebule
  • 2 jajka
  • pęczek koperku
  • ząbek czosnku
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • masło klarowane do smażenia

Jak zrobić kotlety z cebuli? Będą idealne na obiad

Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Przełóż do miski, oprósz cukrem, solą, pieprzem i odstaw na 15 minut. Po tym czasie dodaj posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbij jajka i wsyp mąkę. 

Całość dokładnie wymieszaj. Masę wykładaj na patelnię z mocno rozgrzanym masłem klarowanym. Smaż po kilka minut na stronę, do uzyskania złotego koloru. Placki z cebuli podawaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Wachowicz robi kotlety mielone aż z dwóch rodzajów mięsa. Smakują obłędnie. Dowiedz się również, jak Wachowicz przygotowuje gołąbki. Danie zalewa aromatyczną zupą.

placki według Wachowicz.jpg
canva/Nata Bene