Zupa Pho
Canva.com

Zaskakująca zupa Pho, przepis na azjatycki posiłek bez wysiłku

Kuchnie świata stały się od niedawna o wiele bardziej przystępne naszym domowym gospodarstwom. Dzięki poszerzonym ofertom supermarketów możesz mieć u siebie dania z najdalszych zakątków azjatyckiego kontynentu - Japonii, Chin, Filipin, czy Korei. W tym artykule dowiesz się jak przyrządzić pyszny odpowiednik polskiego rosołu z dalekiego kontynentu - zupę Pho.

Zupa Pho - zaskocz rodzinę orientalnym przepisem prosto z Wietnamu

Zupa Pho to niezwykle popularne danie kuchni wietnamskiej, w Azji często serwowane wprost na ulicy z lokalnych straganów. Esencjonalny bulion ze specjalnym makaronem, mięsem i dodatkami typowymi dla kuchni azjatyckiej. Zupa Pho jest bardziej sycąca niż nasz polski rosół, mimo posiadania bardzo podobnym składników. Rosół bowiem jemy jako pierwsze danie - zupa Pho ma znacznie większą objętość, zarówno bulionu, jak i makaronu. Czy zupa z tak dalekiego zakątka świata może być odtworzona w domowych warunkach w Polsce? Jak najbardziej. W tym artykule zapewniam przepis krok po kroku na pyszną zupę Pho, którą można zrobić we własnym domu.

Czym jest zupa Pho?

Co wyróżnia zupę Pho na tle innych zup świata? Gęsty, mięsny bulion i korzenny posmak. Konsumując zupę Pho rozpiszczamy smak Umami, odpowiedzialny za odczuwanie smaku kwasu glutaminowego, tzw. "mięsnego". Zupa Pho to idealny przykład dania zarówno tłustego, słonego i mięsnego. Posiada wiele wartości odżywczych idealnych "na kaca", czyli po mocno zakrapianej alkoholem imprezie. W naszej zupie Pho znajdziemy m.in. aminokwasy tłuszczowe, tłuszcze, cukry proste i sole mineralne.

Zupa Pho to na pewno nie potrawa, którą przyrządzisz w ciągu 20 minut, ale jest zdecydowanie warta Twojego czasu. Na bulion należy przygotować twardsze kwałki wołowiny, które są tanie, przygotowanie zupy Pho nie powinno nadszarpnąć więc domowego budżetu. Powinniśmy zakupić ich ok. 3 kilogramów, by stworzyć wyrazisty bulion. W skład bulionu zupy Pho wchodzi również mnóstwo przypraw: aromatyczna cebula, anyż. korzeń imbiru, ziarna kolendry, goździki, czy nawet niekojarzony z zupami cynamon, marynowany czosnek i ostre papryczki. Z podanych składników wywar gotujemy ok. 5 godzin!

Jako mięsne składniki bulionu zupy Pho najbardziej sprawdzą się kości wołowe, ogon wołowy i pręga wołowa z kością. Jaka ilość? To już zależy od ilości bulionu, który chcemy uzyskać. Na 5 litrów będą to około 2 kg. kości i mięsa.

Po ugotowaniu bulionu możemy wyciągnąć twardawe kawałki mięsa, pokroić je i dodać do zupy Pho. Mimo, że twarde, po połączeniu z bulionem nabiorą miękkości i smaku. Jeśli jednak nie jesteś przekonana, by zjeść mięso, które spędziło 5 godzin w garnku wydając aromaty na pyszną zupę Pho, możesz dodać świeżą wołowinę pokrojoną w cienkie paski i lekko podsmażoną. Może być to kurczak, wołowina, wieprzowina - wedle uznania.

Tajemnica konsystencji zupy Pho

Dlaczego zupa Pho ma tak unikalną konsystencję? Twarde kawałki wołowiny zawierają w sobie mnóstwo kolagenu. Podczas ich gotowania kolagen zmienia się w żelatynę. Żelatyna sprawia, że nasza zupa Pho jest gęsta i lepka. Lepkość oznacza, że bulion będzie przylegał do składników nadając im jeszcze bardziej wyrazisty smak.
Przed włożeniem cebuli do bulionu powinniśmy opalić ją nad ogniem, by dymny posmak pogłębił wyrazisty smak zupy Pho. By osiągnąć aromatyczny smak zupy Pho należy dodać do niej wietnamskiego sosu rybnego, składającego się z sardeli. Dodaje on smaku umami, a anyżowy smak neutralizuje przykry zapach rybnego sosu.

Lista zakupów:
*2 kg kości wołowych i mięsa wołowego
*ok. 1/2 kilograma mostka lub udźca wołowego bez kości
*korzeń imbiru
*dwie duże cebule
*2 duże marchewki
*5 grzybów shitake (ok. 20g)
*2 trawy cytrynowe
*2 ząbki czosnku
* 2 gwiazdki anyżu gwiazdkowego
*2 goździki
*butelka wietnamskiego sosu rybnego
*laska cynamonu
*sól, pieprz, cukier do smaku
*olej
Dodatki:
*świeże mięso według wyboru
*makaron ryżowy - własnoręcznie robiony bądź kupny
*świeża kolendra
*jajko
*pędy bambusa
* cebulka dymka
*chilii pasta lub w płatkach
*marynowany czosnek
*do wyboru sos sriracha, hoisin, sojowy
*limonka

Przygotowanie zupy Pho krok po kroku:

Grzybki zalewam wrzątkiem i zostawiam na kilka godzin.
Obierz marchewkę, imbir i cebulę. Przekrój na pół. Cebulę i imbir można opalić nad ogniem. Wszystko wymieszaj w misce z olejem, następnie lekko podsmaż na patelni. Warzywa wrzuć do garnka z ok. 5 litrami wody. Dodaj mięso. Gotu na małym ogniu.

Do garnka wkładam upieczone warzywa razem z olejem, grzyby razem z płynem, w którym się moczyły, rozgniecione lekko ząbki czosnku, pokrojony w plasterki imbir, ostrą paprykę, skórkę z cytryny, goździki, kolendrę, cynamon, kmin, sos tamari, anyż, oraz sól.

Zupę gotuj około 4-5 godzin.
Dopraw do smaku sosem sojowym, rybnym, cukrem, pieprzem i solą.

Zupa Pho powinna mieć ciemny kolor, być lekko słodka, lekko słona, pikantna, aromatyczna o głębokim smaku i pięknym aromacie. Można ją przecedzić, by była bardziej klarowna bądź zostawić z pływającymi dodatkami. Według instrukcji na opakowaniu przygotuj makaron.

Przygotowany według instrukcji na opakowaniu makaron włóż do miski (ok. litra pojemności), dodaj kolendrę, dymkę, chili, , limonkę, grzybki z shitake i pokrojone kawałki mięsa. Zalej bulionem i gotowe. Wyczarowałaś pyszne danie kuchni wietnamskiej - zupę Pho. Smacznego!

Następny artykuł