Smakosze.pl
Wigilijny stół

canva/TeresaKasprzycka

Zaskakujące regionalne potrawy z różnych części Polski

24 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 1 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Wigilijna kolacja już gotowa? Sprawdźcie jakie dania jada się w innych częściach Polski. Na południu kraju podaje się na przykład chleb z czosnkiem. Innym nietypowym zwyczajem jest też spożywanie opłatka z miodem kultywowane do dziś na Podhalu czy Lubelszczyźnie.

W wielu rejonach wspomniane już dwa specjały pojawiały się równocześnie i to one — nie pierwsza gwiazdka — były sygnałem do startu uroczystej kolacji. Chleb pojawiał się na wigilijnych stołach z intencją, by nie zabrakło go również w kolejnym roku.

Keks

Przepis na szybki keks świąteczny

CZYTAJ DALEJ

Etnografowie przypuszczają też, że jabłko, które pojawiało się na wieczerzy, było symbolem stworzenia świata. Niektórzy są zdania, że to ono zapoczątkowało zwyczaj dzielenia się i po prostu zostało wyparte przez opłatek. Czym jeszcze zaskakują Polacy z różnych stron?

Regionalne potrawy wigilijne

Są świąteczne dania, które dziś już mogą być zapomniane — wyparte przez przyzwyczajenie do jarzynowej czy karpia. Niektóre zakątki Polski obfitowały w oryginalne kompozycje, które na stołach gościły rokrocznie. W Wielkopolsce na przykład podawało się zupę konopną, polewkę z maku z jagłami, czy zupę z brukwi.

Mazowsze słynęło z wigilijnego barszczu białego z grzybami na zakwasie z kapusty kiszonej. Ten region również zapoczątkował przyrządzanie kultowego już kompotu z suszu. Podczas wieczerzy często serwowano też rwaki, czyli podobną do kopytek potrawę z ugotowanych ziemniaków.

Na Pomorzu i Kaszubach królowały śledzie. Nie były to jednak popularne dziś śledzie po kaszubsku, lecz pluci, czyli ziemniaków w mundurkach z solonym śledziem. Podawano tam też zupę z suszonych owoców z kluskami zwaną brzadem.

Śląsk z kolei słynął z siemieniotki, czyli zupy z siemienia konopnego z dodatkiem uprażonej kaszy jęczmiennej. Spożyciu tej zupy przypisywano magiczną moc, a przepis był różny zależnie od tego, kto danie przyrządzał. Region ten obfitował też w wigilijne desery takie jak moczki, makówki czy bytomskie kamyki.

Kutia wigilijna

Kutia nadal jest popularna w wielu domach

Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

  • Babciny przepis na karpia w galarecie

  • Świąteczne pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami

  • Przepyszny tatar ze śledzia. Idealna przekąska na Wigilię

Źródło: polki, pap

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Dlaczego lepiej nie podawać dzieciom parówek na śniadanie?

Czytaj więcej >
jarmuż

Produkty

Dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować?

Czytaj więcej >
Biedronka sklep

Produkty

Co czeka na nas w Biedronce od poniedziałku?

Czytaj więcej >
Kawa z odrobiną sody nie będzie kwaśna

Produkty

Dlaczego warto dodać odrobinę sody do kawy?

Czytaj więcej >
Estragon — jak go wykorzystać w kuchni?

Produkty

Zaskakujące zastosowania estragonu w codziennym gotowaniu

Czytaj więcej >
Cykoria jest smaczna i zdrowa

Produkty

Dlaczego warto jeść cykorię i jak ją przygotować?

Czytaj więcej >