Zaskakujący babciny patent na ciasto na pierogi. Wyjdzie idealnie elastyczne
Ciasto na pierogi powinno być delikatne i elastyczne. W takim najłatwiej będzie zamknąć farsz. Nasze babcie dodawały do masy maślanki, by zagwarantować sobie, że nadziane ciasto nie rozpadnie się podczas gotowania. Koniecznie sprawdźcie ten sposób.
O tym, że do ciasta na pierogi nie warto dodawać jajek, już pisaliśmy. Wspominaliśmy też, że odrobina oleju sprawi, iż ciasto nabierze elastyczności. Babciny patent polegający na dodaniu maślanki także się sprawdzi.
Ciasto na pierogi z dodatkiem maślanki
Dobre pierogi to nie tylko smaczny, dobrze doprawiony farsz. Jeżeli ciasto będzie twarde, z łatwością rozklei się podczas gotowania i całe nadzienie wypłynie. Aby tego uniknąć, można zastosować prosty trik.
Jeżeli możecie sięgać po nabiał, skorzystajcie nie z babcinego patentu, a znacznie usprawnicie lepienie pierogów. Dodatek odrobiny maślanki sprawi, że ciasto stanie się bardzo elastyczne.
Masę wyrobicie z łatwością, a raz sklejone brzegi ciasta już się nie rozłączą. Zachowajcie więc odpowiednie proporcje pomiędzy mąką i wodą i dodajcie trochę mlecznego płynu, a sukces będzie gwarantowany.
Co jeszcze warto zrobić, by pierogi były smaczne?
Innym stosowanym przez nasze babcie sposobem na poprawę jakości ciasta jest przesiewanie mąki. Procedura ta pozwala usunąć z niej ewentualne zanieczyszczenia i sprawia, że konsystencja masy jest zdecydowanie lepsza.
Jeżeli więc chcecie sobie zagwarantować delikatne, elastyczne i pozbawione grudek ciasto skorzystajcie z tego prostego rozwiązania. Sprawdzi się ono nie tylko podczas przygotowywania pierogów.
Źródło zdjęcia: canva/macniak
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem. W sam raz na przepyszny obiad
Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała i była miękka? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Schabowy z kalafiora. Szybki i prosty obiad, który zachwyci każdego
Źródło: gotowanie.onet