Smakosze.pl Produkty Zbija cholesterol i zbawiennie działa na jelita. Dodaję go zawsze do fasolki po bretońsku
Fot. Canva/arfo

Zbija cholesterol i zbawiennie działa na jelita. Dodaję go zawsze do fasolki po bretońsku

13 października 2024

Przyprawy poprawiają smak dań, ale wykazują też dobroczynne działanie dla naszego zdrowia. Dlatego tak chętnie dodaję cząber do fasolki po bretońsku. Podkręcają smak dania i dobrze wpływają na organizm.

Cząber, czyli pikantny i zdrowy

Każdy z nas ma przyprawy w swojej kuchni. Wzbogacają smak, dodają aromatu i sprawiają, że danie od razu smakują lepiej. Warto sprawdzić, czy w szafce kuchennej masz cząber . Ta przyprawa słynie z intensywnego, pikantnego smaku. Jest nieco gorzki i korzenny.

Ta przyprawa, która pochodzi z rejonu basenu Morza Śródziemnego, pełna jest wyjątkowych wartości. Cząber bogaty jest w potas i obniża poziom złego cholesterolu. Pomoże w walce z nadciśnieniem i anemią. Wszystko dlatego, że zawiera dużo żelaza.

cząber
Fot. Canva/romiri
Nie zapomnij przykryć garnka, gdy gotujesz rosół. Ta zasada jest kluczowa

Cząber pełen wartości

Cząber wykazuje też silne działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. To zasługa karwakrolu i tymolu, które doskonale potrafią rozprawić się z bakteriami i grzybami . Ta pikantna przyprawa jest skarbnicą witaminy C, cynku i błonnika. Wspiera układ odpornościowy i działa zbawiennie na jelita.

Cząber dodaję do fasolki po bretońsku. Danie jest dość ciężkostrawne, a przyprawa pozwala je lepiej przyswoić. Zapobiega też wzdęciom i poprawia trawienie . Warto pamiętać, by przyprawić cząbrem ciężkostrawne i tłuste potrawy.

Do jakich dań pasuje cząber?

Warto zaopatrzyć się w cząber i mieć go w kuchni pod ręką. Do czego można użyć tej przyprawy? Cząber pasuje do dań mięsnych . Wzbogaca smak cielęciny, drobiu, jagnięciny i wieprzowiny. Tę wyrazistą przyprawę można dodać do dań warzywnych.

Dobrze pasuje do fasoli, soczewicy, kapusty i brukselki. Sprawdzi się w marynatach i daniach rybnych . Cząber świetnie współgra z tymiankiem, rozmarynem i liściem laurowym. Warto o nim pamiętać w kuchni. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczną zapiekankę z makaronu. Podpowiadaliśmy, jak przy pomocy octu usunąć pewien problem w domu.

danie
Fot. Canva/Serweth Photography

Źródło: kobieta.interia.pl

Koniec z niedzielami niehandlowymi? 13 października wiele sklepów jest otwartych
Poszedł do baru w ratuszu i wziął schabowego. Już po pierwszym kęsie nie krył rozczarowania
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy