Zdrowsze są jajka na miękko czy na twardo?
Jajka powszechnie uważane są za zdrowy, wypełniony substancjami odżywczymi produkt. Nie bez znaczenia jest jednak sposób ich przygotowania.Jajka na miękko są bardziej lekkostrawne od tych na twardo, więc to właśnie one są zdrowsze. W ich przypadku istnieje mniejsza szansa na powstanie alergii oraz na degradację zdrowych związków pod wpływem temperatury.
We wnętrzu jajek znajdują się praktycznie wszystkie wartości odżywcze, jakie organizm człowieka potrzebuje do odpowiedniego funkcjonowania. Nie zawierają jedynie witaminy C, którą należy dostarczać z resztą żywności.
Aby zachować wszystkie te składniki w jak najmniej zmienionej postaci, warto sięgać po jajka przygotowane w jeden sposób. Zbyt długi czas gotowania może bowiem wpłynąć na stabilność niektórych witamin.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Jajka na miękko są najzdrowsze
Jajka na miękko mają mniej kalorii od jajek na twardo, co może okazać się szczególnie istotne dla sportowców, chcących utrzymać wagę, a także dla ludzi będących na diecie. Mogą bez przeszkód jeść je dzieci oraz starsi.
- Jajka na miękko są bardziej lekkostrawne. Najlepsze są te, w których białko jest lekko ścięte. W takiej postaci jest mniejsze prawdopodobieństwo powstania alergii - tłumaczy dla zywienie.abczdrowie.pl Joanna Stachowicz-Skałecka, dietetyk i autorka strony "Trenerka Zdrowej Diety".
Jajka gotowane przez 4-5 minut, zawierają znacznie więcej witamin, które nie zdążyły się jeszcze zniszczyć od wysokiej temperatury. Szczególnie ważna jest lecytyna, która wspomaga działanie mózgu - w jajkach na twardo jest jej znacznie mniej.
Nie jedz jajek na twardo przed snem
Jedną z gorszych decyzji żywieniowych jest zjedzenie jajek na twardo na kolację. Są one na tyle ciężkie w strawieniu, że żołądek będzie musiał pracować na wyższych obrotach przez wiele godzin. Dodatek majonezu jedynie potęguję ten problem.
Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wykorzystać bardzo zdrowe liście selera. Ten tekst poświęcony został przepisowy na wyjątkową młodą kapustę zasmażaną, do której dodaje się wyjątkowo smaczne dodatki.
W większości złożony jest on z tłuszczu, a duża ilość soli i octu mogą wywołać dyskomfort w okolicy brzucha. Zamiast niego zalecamy korzystanie z jogurtu naturalnego, który jest lekkostrawny, niskokaloryczny i zdrowy.
Według Stachowicz-Skałeckiej, jajka na twardo są pozbawione wartości odżywczych aż w 50 proc. To ogromna strata, do której nie wolno dopuścić. Nie powinno jednak sprawiać to problemu, przecież kochamy moczyć chleb z masłem w płynnym żółtku.
Źródło: Beautiful Moments, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: zywienie.abczdrowie.pl; kuchnia.wp.pl