Smakosze.pl Przepisy Zdumiewające, co Wachowicz dodaje do klusek śląskich. Smakosze się nimi zajadają
Pawel Wodzynski/East News, canva/Dar1930

Zdumiewające, co Wachowicz dodaje do klusek śląskich. Smakosze się nimi zajadają

20 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ewa Wachowicz jest wielbicielką tradycyjnej, domowej kuchni. Stąd też jej przepis na kluski śląskie. Jednak była miss nie byłaby sobą, gdyby nie ulepszyła klasycznej receptury. Otóż w środek każdego kluska Wachowicz wciska kawałek jabłka. Dzięki temu po ugotowaniu potrawa zyskuje niezwykły smak i soczystość. Musicie jej spróbować.

Ewa Wachowicz na swojej stronie ewawachowicz.pl publikuje wiele ciekawych przepisów, również tych na kultowe dania w nieco innym wydaniu. To właśnie z tej strony pochodzi przepis zamieszczony w artykule. Wachowicz podzieliła się z fanami recepturą na kluski śląskie z jabłkiem.

Kluski śląskie z jabłkiem smakują jeszcze lepiej niż tradycyjny dodatek do obiadu. Kluski są niezwykle aromatyczne i miękkie. Możemy podać je z masłem i cebulą, a także z roladą wołową i mięsem pieczonym. Do klusek polecam również czerwoną kapustę i buraki tarte.

Do przygotowania klusek śląskich możemy wykorzystać również ziemniaki z poprzedniego obiadu, dzięki czemu nic w kuchni się nie zmarnuje. Kluski będą idealne, kiedy zrobimy je z ziemniaków mącznych typu B i C o wysokiej zawartości skrobi. Takie odmiany doskonale nadają się również na kopytka i placki ziemniaczane.

Przepis na delikatne kluski śląskie z jabłkiem

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • pół łyżeczki soli

  • miękkie jabłko

  • mąka ziemniaczana

Jak zrobić kluski śląskie z jabłkiem według przepisu Ewy Wachowicz?

Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i przełóż do miski. Lekko je ubij, a następnie wyjmij 1/4 masy. W jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, dodaj również sól. Do miski ponownie włóż wyjęte ziemniaki i całość dokładnie wymieszaj, a potem wyrób na gładkie ciasto.

Z przygotowanego ciasta urywaj po kawałku i formuj kluski. Do środka każdego kluska wciśnij niewielką kostkę obranego jabłka, od góry zrób wgłębienie. Kluski gotuj w osolonej wodzie kilka minut do momentu wypłynięcia.

Przygotuj wyśmienite, jarskie gołąbki według przepisu Ewy Wachowicz . Na zimę zrób również śliwki w occie , Wachowicz dodaje do nich aromatyczną przyprawę, wychodzą perfekcyjnie.

Kluski śląskie
cavna/ Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy