Zdumiewające, co Wachowicz dodaje do klusek śląskich. Smakosze się nimi zajadają
Ewa Wachowicz jest wielbicielką tradycyjnej, domowej kuchni. Stąd też jej przepis na kluski śląskie. Jednak była miss nie byłaby sobą, gdyby nie ulepszyła klasycznej receptury. Otóż w środek każdego kluska Wachowicz wciska kawałek jabłka. Dzięki temu po ugotowaniu potrawa zyskuje niezwykły smak i soczystość. Musicie jej spróbować.
Ewa Wachowicz na swojej stronie ewawachowicz.pl publikuje wiele ciekawych przepisów, również tych na kultowe dania w nieco innym wydaniu. To właśnie z tej strony pochodzi przepis zamieszczony w artykule. Wachowicz podzieliła się z fanami recepturą na kluski śląskie z jabłkiem.
Kluski śląskie z jabłkiem smakują jeszcze lepiej niż tradycyjny dodatek do obiadu. Kluski są niezwykle aromatyczne i miękkie. Możemy podać je z masłem i cebulą, a także z roladą wołową i mięsem pieczonym. Do klusek polecam również czerwoną kapustę i buraki tarte.
Do przygotowania klusek śląskich możemy wykorzystać również ziemniaki z poprzedniego obiadu, dzięki czemu nic w kuchni się nie zmarnuje. Kluski będą idealne, kiedy zrobimy je z ziemniaków mącznych typu B i C o wysokiej zawartości skrobi. Takie odmiany doskonale nadają się również na kopytka i placki ziemniaczane.
Przepis na delikatne kluski śląskie z jabłkiem
Składniki:
-
1 kg ugotowanych ziemniaków
-
pół łyżeczki soli
-
miękkie jabłko
-
mąka ziemniaczana
Jak zrobić kluski śląskie z jabłkiem według przepisu Ewy Wachowicz?
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i przełóż do miski. Lekko je ubij, a następnie wyjmij 1/4 masy. W jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, dodaj również sól. Do miski ponownie włóż wyjęte ziemniaki i całość dokładnie wymieszaj, a potem wyrób na gładkie ciasto.
Z przygotowanego ciasta urywaj po kawałku i formuj kluski. Do środka każdego kluska wciśnij niewielką kostkę obranego jabłka, od góry zrób wgłębienie. Kluski gotuj w osolonej wodzie kilka minut do momentu wypłynięcia.
Przygotuj wyśmienite, jarskie gołąbki według przepisu Ewy Wachowicz . Na zimę zrób również śliwki w occie , Wachowicz dodaje do nich aromatyczną przyprawę, wychodzą perfekcyjnie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Krajanka do rosołu jak u babci. Przygotujesz ją łatwo i za grosze
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: ewawachowicz