Smakosze.pl
Żeberka po koreańsku

pixabay.com

Żeberka po koreańsku

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Jeśli lubisz nieco bardziej orientalne potrawy o słodkawym smaku, możesz spróbować przygotować żeberka po koreańsku. Żeberka z pewnością nie są rodzajem mięsa, które przyrządza się w domu często. Mają swoich zwolenników i osoby, które nie lubią ich smaku. Ich przygotowanie trwa zdecydowanie dłużej niż przyrządzanie kurczaka czy indyka, ale dla tego smaku warto poświęcić chwilę.

Jaka jest kuchnia koreańska?

Kuchnia koreańska opiera się głównie na ryżu i makaronie, z dodatkiem warzyw, mięsa i różnych odmian soi. Jako narodowe danie uznaje się kimchi, które od jakiegoś czasu stało się popularne w Polsce. Kimchi to pikantna potrawa przygotowana najczęściej z kiszonej kapusty lub innych warzyw. Tradycyjnie kimchi przyrządza się ze sfermentowanych warzyw, zwykle w solance z dodatkiem imbiru, czosnku i szalotki. Bardzo popularny w kuchni azjatyckiej, w tym także koreańskiej jest street food. Spotykane na ulicach stragany z jedzeniem zazwyczaj oferują dobrą jakość i świeże produkty.

Jak przygotować żeberka po koreańsku?

Koreańczycy do przyrządzenia swoich żeberek używają aromatycznej marynaty z dodatkiem pasty gochujang, dzięki której żeberka zyskują swoją pikantność. Pasta ta nie jest jednak w Polsce powszechnie dostępna, znaleźć ją można raczej jedynie w specjalistycznych lub internetowych sklepach. Żeberka przyrządzimy więc bez jej dodatku.

Składniki (na około 2-3 porcje żeberek):

  • mięso,

  • 1 kg żeberek,

  • ½ łyżeczki soli,

  • ½ łyżeczki pieprzu,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,

  • papryczka chilli,

  • 4 łyżki sosu sojowego,

  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli,

  • 2 łyżki oleju sezamowego,

  • 2 łyżki ketchupu,

  • 1 łyżka octu ryżowego,

  • 2 łyżki miodu.

Składniki na sos koreański:

  • 1 ząbek czosnku,

  • szczypta słodkiej i ostrej papryki,

  • 3 łyżki sosu sojowego,

  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli,

  • 1 łyżka oleju sezamowego,

  • 1 łyżka octu ryżowego,

  • 1 łyżka miodu,

  • 1 łyżka ketchupu.

Przygotowanie:

mięso

Żeberka pokroić na kawałki, a następnie umyć i osuszyć. Włożyć do miski, natrzeć je solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i również natrzeć nim żeberka.

Dodać resztę składników, czyli sos sojowy, słodki sos chilli, olej sezamowy, ketchup, ocet i miód. Dokładnie wymieszać i wszystkie żeberka obtoczyć w marynacie. Następnie zostawić mięso w marynacie w lodówce na około 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Żeberka wyciągnąć z lodówki i wraz z marynatą przelać do naczynia żaroodpornego. Dolać ⅓ szklanki wody.

Przykryć naczynie folią aluminiową lub pokrywką i wstawić do piekarnika.

Żeberka piec przez 2 h, a następnie zdjąć z nich folię i piec jeszcze 10 minut, by żeberka się zarumieniły.

sos

W małym garnku umieścić ząbek czosnku, szczyptę słodkiej i ostrej papryki, trzy łyżki sosu sojowego, dwie łyżki słodkiego sosu chilli, jedną łyżkę oleju sezamowego, jedną łyżkę octu ryżowego, jedna łyżka miodu, jedną łyżka ketchupu. Wszystkie składniki zagotować i dokładnie wymieszać

Z czym podawać żeberka po koreańsku?

Żeberka najlepiej podawać z ryżem i surówką z kapusty. Ważne, żeby zadbać o dobrą jakość ryżu i ugotować go al dente. Powstałym sosem koreańskim możesz polać mięso lub ryż lub też nie przekładać żeberek z naczynia żaroodpornego, tylko wystawić je w całości na stół i do naczynia bezpośrednio wlać sos koreański.

Do żeberek świetnie będzie pasować surówka z kapusty pekińskiej, marchwi, cebuli i majonezu. Wystarczy, że wszystkie składniki pokroisz, wrzucisz do miski i wymieszasz z majonezem oraz dodasz sól i pieprz. Jeśli chcesz uzyskać trochę mniej kaloryczną surówkę, część majonezu możesz zamienić na jogurt naturalny.

Dodatkowo, by nadać daniu ciekawego posmaku, możesz również dodać do niego ziarna sezamu. Wystarczy, że chwilę przed podaniem żeberek 2 łyżki sezamu podprażysz na suchej patelni, a następnie posypiesz nimi żeberka i gotowe!

Marciszyn Iga

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ekspresowo przygotować lane faworki?

Czytaj więcej >