Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj na tarce i wrzuć na patelnię. Kalafior nigdy nie był tak pyszny
Canva / l_rinka

Zetrzyj na tarce i wrzuć na patelnię. Kalafior nigdy nie był tak pyszny

17 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kalafior bez dwóch zdań jest jednym z najpyszniejszych warzyw. Przeważnie gotujemy go we wrzątku, jednak równie dobrze możemy przygotować go zupełnie inaczej. Tym razem polecamy zetrzeć go na tarce i usmażyć z kilkoma dodatkami. Efekt powala na łopatki.

Pieczony lub gotowany kalafior nie wywołuje u smakoszy większego zaskoczenia. Jednak to nie jedyne możliwości przygotowania tego pysznego warzywa. Już teraz przekonaj się jak w prosty sposób zrobić z niego przepyszne danie.

Tym razem kalafior zetrzemy na tarce i wymieszamy z jajkami oraz kilkoma pysznymi dodatkami. Danie przypomina omlet, jednak jest o wiele pyszniejsze. Sprawdzi się doskonale w roli obiadu lub kolacji .

Złe wieści dla wielbicieli zimnych napojów. Wkrótce mogą kosztować dużo więcej

Przepis na pysznego smażonego kalafiora

Składniki:

  • 1 niewielki kalafior
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Jak przygotować lekki i pożywny posiłek z kalafiora?

Kalafiora oczyść z liści . Umyj go pod bieżącą wodą. Następnie warzywo zetrzyj na grubych oczkach tarki . Do potrawy używać będziemy jedynie różyczek, odłóż więc na bok wewnętrzny twardy głąb .

Startego kalafiora przesyp do miski . Dorzuć do niego posiekaną drobno natkę pietruszki . Dodaj też 2 jajka, mąkę, dopraw do smaku solą i pieprzem . Wszystkie składniki starannie wymieszaj .

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju . Masę z kalafiora wyłóż na rozgrzany tłuszcz . Za pomocą szpatułki rozprowadź ją równomiernie po dnie naczynia tak, aby tworzyła równą, jednolitą powierzchnię .

Powstały w ten sposób placek z kalafiora smaż pod przykryciem przez 7 minut na średniej mocy palnika . Całość delikatnie przewróć i trzymaj na drugiej stronie przez tę samą ilość czasu . Usmażonego kalafiora przełóż na talerz i pokrój w mniejsze kawałki . Potrawa najlepiej smakuje od razu po usmażeniu.

Obiad_z_kalafiora.png

Na naszym portalu znajdziesz dużo więcej przepisów z kalafiorem w roli głównej. Wyborną propozycją jest warzywo w pieczonej odsłonie z dodatkiem aromatycznych przypraw . Warto również spróbować patentu z blenderem .

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy