Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o gotowaniu w wodzie. Najlepszego kalafiora zrobisz w ten sposób

Zapomnij o gotowaniu w wodzie. Najlepszego kalafiora zrobisz w ten sposób

Kalafior z pieca
Scren z filmu na kanale YouTube Coocharz

Kalafior z piekarnika jest jeszcze lepszy niż gotowany w wodzie. Kilka przypraw i odrobina cierpliwości wystarczą, by wyczarować znakomity dodatek do obiadu lub zdrową przekąskę. Musicie spróbować.

Zamiast dzielić kalafiora na różyczki i gotować je w wodzie, można natrzeć warzywo przyprawami i oliwą z oliwek i zapiec. Będzie lekki, aromatyczny i niesamowicie smaczny, a przy tym zachwyci wyglądem. Zerknijcie tylko na zdjęcie z kanału YouTube Coocharz, które ilustruje nasz artykuł — ślinka cieknie od patrzenia.

Przepis na aromatycznego kalafiora z pieca

Składniki:

  • 1 duży kalafior

  • 1 łyżeczka mieszanki curry, np. takiej

  • 1 papryki wędzonej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • oliwa z oliwek do polania warzywa

Jak przygotować smacznego kalafiora? Upieczcie go w piekarniku

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza. Kalafiora pozbawiamy głąba i przenosimy go do naczynia żaroodpornego. Następnie oprószamy go solą i pieprzem i posypujemy przyprawą curry oraz wędzoną papryką.

Na koniec warzywo polewamy kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, po czym dokładnie nacieramy użytymi przyprawami. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 35 minut. Odkrywamy i zapiekamy jeszcze przez 45 minut. Kalafiora z pieca podajemy na ciepło np. do mięsa. Świetnie smakuje też z sosem czosnkowym.

Wskazówka: oliwę z oliwek można też wcześniej połączyć z przyprawami i już gotową mieszanką nacierać warzywo. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by wykorzystać smakowy tłuszcz np. czosnkowy czy z ostrą papryką. Też będzie pysznie.

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na przygotowanie kalafiora. Szczególnie polecamy prosty patent na smażone w cieście różyczki. Być może spodobają wam się też smakowite kotlety z tego warzywa.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: