Smakosze.pl Porady Znajoma kucharka doradziła mi czym doprawić rosół. W życiu bym nie wpadł na taki dodatek
Fot. Canva/Munole

Znajoma kucharka doradziła mi czym doprawić rosół. W życiu bym nie wpadł na taki dodatek

26 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tradycyjna niedzielna zupa nie musi być nudna. Wystarczy, że dowiesz się, czym przyprawić rosół, a już nigdy nie ugotujesz go bez tego dodatku. Popularna przyprawa zupełnie odmieni tę znaną zupę. Wypróbuj patent i daj się zaskoczyć.

Ulubiona zupa Polaków

Nie od dziś wiadomo, że naszą narodową zupą jest rosół. To obok kotletów mielonych i schabowych klasyka polskiej kuchni. U większości zupa pojawia się  niemal, co tydzień na niedzielnym obiedzie.

Jej smak jest naprawdę doskonały, ale może być jeszcze lepszy. Wystarczy dodać jeden, dosyć zaskakujący składnik. Ta przyprawa zupełnie odmieni smak tego tradycyjnego dania. Poznasz ją w dalszej części artykułu.

rozmaryn.jpg
Fot. Canva/DAPA Images
Uliczna budka dostała prestiżowe wyróżnienie. Znalazła się w gronie najlepszych restauracji świata

Nie może zabraknąć tego dodatku

Rosół będzie jeszcze smaczniejszy, jeżeli dodasz do niego odrobinę świeżego rozmarynu . Nada on zupie nie tylko smaku, ale też delikatnego, leśnego aromatu.

Co ciekawe, rozmaryn w rosole nie jest niczym nowym. Przyprawa ta pojawia się w rosole już w staropolskich przepisach. Warto zatem przypomnieć sobie o tym dodatku . Sama przekonaj się o tym choćby dziś.

Świetnie sprawdzi się, jeżeli rosół gotujesz na mięsie wołowym i drobiowym. Przyprawa jeszcze bardziej podkreśli ich smak. Oprócz niego będziesz potrzebować, także innych przypraw. Więcej dowiesz się o nich za chwilę. Zobacz także przepis na koktajl odmładzający .

Czym przyprawić rosół?

Oprócz rozmarynu do rosołu warto dodać także inne przyprawy. Do tych najbardziej zaskakujących należy na przykład czosnek , który, choć jest popularny, nie jest kojarzony z dodatkiem do tej zupy. Dzięki niemu będzie smakowała wybornie.

Podczas gotowania warto dodać także suszone grzyby. Ten składnik nada rosołowi nie tylko aromatu, ale także pięknej i bogatej barwy.

Jeżeli lubisz eksperymentować, możesz dodać imbir. Wtedy zupa stanie się nieco bardziej wytrawna. A w okresie zimowym ten składnik pomoże zbudować ci odporność. Dodaj wymienione przyprawy podczas gotowania, a już nigdy nie będziesz zastanawiała się, czym przyprawić rosół. Sprawdź, kiedy nie jeść banana oraz poznaj przepis na ciasto z truskawkami .

rosół 2.jpg
Fot. Canva/valentynsemenov
Dodaję do mleka paprykę w proszku. Niebywałe, jaki przysmak z tego wychodzi
Dietetycy biją na alarm. Lepiej unikaj jedzenia bananów o tej porze
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy