Smakosze.pl Przepisy Znajomy cukiernik pokazał mi, co wlewa do biszkoptu. Nie mogłam uwierzyć, efekt wręcz zachwyca
Canva/Violet711 i Mythja

Znajomy cukiernik pokazał mi, co wlewa do biszkoptu. Nie mogłam uwierzyć, efekt wręcz zachwyca

9 lipca 2023

Biszkopt jest doskonałą bazą do przyrządzania wielu ciast i tortów. Co jednak zrobić, by był puszysty i wysoki? Okazuje się, że jeden produkt, który nie kojarzy nam się z wypiekami- działa cuda. Dzięki niemu biszkopt zachwyca lekkością i puszystością.

Biszkopt, czyli słodka lekkość

Biszkopt lubią dzieci i dorośli. Te lekkie i puszyste ciasto może być bazą pysznych tortów oraz ciast z owocami, czy rozmaitymi kremami. Zależy nam, żeby biszkopt wyrósł i zachwycał swoją puszystością. Takie idealne ciasto nie powinno być zbyt słodkie.

Zwykle dodamy jeszcze inne słodkie produkty, które zadecydują o końcowym efekcie. Jednak jakich składników użyć do przygotowania biszkoptu, by był puszysty? Warto postawić na ocet. To sposób cukiernika na lekkie i pyszne ciasto.

Gdy jeżdżę nad Bałtyk, nie daję się oszukać. Najlepsze smażalnie ryb poznaję po 3 detalach

Jak przygotować biszkopt na occie?

Składniki:

  • 6 dużych jajek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 150 g mąki tortowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczeniaWłyżka octu
  • szczypta soli

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Dno tortownicy smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, do żółtek dodajemy proszek do pieczenia oraz ocet. Dokładnie mieszamy składniki za pomocą trzepaczki.

Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana będzie szklista- dodajemy żółtka i miksujemy. Do dobrze ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do formy. Wstawiamy do piekarnika na około 40 minut.

Biszkopt, czyli będzie pysznie

Gdy biszkopt ostygnie- kroimy go na 3 krążki. Możemy zrobić z niego tort z wykorzystaniem owoców, orzechów i bitej śmietany. Biszkopt będzie też dobrą bazą dla wielu ciast z kremem. Tak upieczony biszkopt pięknie wyrasta i nie opada. Jest niezwykle lekki i puszysty.

Dodatek octu sprawia, że ciasto jest świetnie nawilżone. To właśnie dzięki niemu zyskuje lekkość i puszystość. Pomysł dodania octu wydaje się dość kontrowersyjny- ze względu na zapach octu. Jednak nie jest on w ogóle wyczuwalny. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by biszkopt nie opadał. Podawaliśmy też przepis na miękki biszkopt.

biszkopt
Canva/clubfoto

Źródło: przeslijprzepis.pl

Masz zielone orzechy włoskie? Tylko teraz zrobisz z nich babciny specyfik na problemy żołądkowe
Jak najlepiej czyścić kurki? Na pewno nie tak, to kompletnie rujnuje ich smak
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy