Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak najlepiej czyścić kurki? Na pewno nie tak, to kompletnie rujnuje ich smak
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.07.2023 14:35

Jak najlepiej czyścić kurki? Na pewno nie tak, to kompletnie rujnuje ich smak

kurki
Canva/joannatkaczuk

Kurki przyciągną wzrok każdego grzybiarza. To bardzo wartościowe grzyby o intensywnym żółtym kolorze. Warto je przyrządzać, jednak jak najpierw mamy je czyścić? Nie możemy popełnić tego błędu. Radzimy, jak prawidłowo oczyścić kurki.

Kurki, czyli pyszności na talerzu

Kurki chętnie jemy jako dodatek do jajecznicy albo do sosów i makaronów. Te grzyby o żółtym kolorze są pełne witamin. Zawierają witaminy C, D i witaminy z grupy B. Oprócz tego jedzenie tych grzybów dostarczy nam żelaza, manganu, magnezu i potasu. 

Jedzenie kurek poprawia naszą odporność, a grzyby te wykazują działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Jednak zanim trafią na nasz talerz- trzeba je oczyścić. Jednak nie popełniajmy częstego błędu, czyli nie myjmy kurek.

Ta surówka z czerwonej kapusty smakuje lepiej niż z restauracji. Zrobisz ją w mniej niż 5 minut

Zapomnij o myciu kurek i czyść je ręcznie

Sądzimy, że mycie kurek jest właściwym sposobem ich oczyszczenia. W pierwszym odruchu sięgamy po wodę. Jednak kurki i woda to nie jest dobry pomysł. Grzyby myte pod wodą szybko tracą swój wyjątkowy smak. Wyjątkiem od tej reguły są tylko pieczarki.

Nie warto myć kurek pod bieżącą wodą ani moczyć ich w wodzie. To spowoduje utratę nie tylko smaku, ale też aromatu. Poza tym grzyby bardzo szybko chłoną wilgoć. Najlepszym sposobem czyszczenia kurek jest czyszczenie ręczne. 

Inne sposoby na czyszczenie kurek

Do czyszczenia kurek przyda ci się pędzelek. Możesz delikatnie namoczyć go w wodzie lub oleju i przetrzeć nim grzyby. Skutecznie usuniesz wszelkie zbrudzenia z grzybów, nawet te ukryte w blaszkach. Innym sposobem na czyszczenie kurek jest zanurzenie ich we wrzątku. 

To ułatwia usuwanie zabrudzeń z powierzchni kurek. W ten sposób grzyby nie stracą też aromatu i smaku. Sól sprawi, że zanieczyszczenie opadną na dno miski, w której moczymy kurki. Z wody wyjmujemy kurki za pomocą łyżki cedzakowej. Pisaliśmy o radach Lasów Państwowych odnośnie kurek.  Informowaliśmy też o cenach kurek. 

kurki
Canva/Dmitro2009

Źródło: akademiasmaku.pl, kuchnia-domowa.pl