Smakosze.pl Przepisy Znudziła Ci się zwykła pomidorowa? Nowatorska wersja podbija Internet
Canva / arfo

Znudziła Ci się zwykła pomidorowa? Nowatorska wersja podbija Internet

8 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Sezon na dynie jest w pełni, wobec czego grzechem byłoby nie wykorzystywać pysznego warzywa przy każdej nadarzającej się okazji. Co powiecie na sezonowa zupę pomidorową z dynią? Jej przyjemny, słodki miąższ i piękny złocisty kolor skuszą każdego.

Dynia ma charakterystyczny posmak, który przyjemnie podkręca tradycyjna pomidorową i nadaje jej nowego wymiaru. Do przygotowania zupy pomidorowej z dynią wybierz gatunek o gładkim miąższu. Idealnie nada się do tego dynia piżmowa.

Przepis na jesienną zupę pomidorową z dynią

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni (podduszony do miękkości i zmiksowany miąższ)

  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki

  • 1 średnia cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 średnie marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • niewielki kawałek korzenia selera

  • 1 litr bulionu warzywnego

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka suszonego majeranku

  • sól, pieprz i cukier do smaku

Jak ugotować wyborną zupę pomidorową z dynią?

Warzywa korzeniowe na zupę pomidorową z dynią umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę .

W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju . Na rozgrzany tłuszcz w yłóż posiekaną cebulę i podsmażaj ją przez 1 minutę z łyżeczką cukru . Do cebuli dodaj po chwili czosnek a następnie pozostałe warzywa na zupę pomidorową z dynia . Przykryj garnek i duś całość do momentu, aż warzywa będą miękkie .

Pomidory z puszki rozdrobnij za pomocą widelca i dołóż do garnka z pozostałymi składnikami na zupę pomidorową z dynią. Dodaj puree z dyni, litr bulionu, sól, pieprz oraz rozmaryn. Zagotuj całość a następnie trzymaj przez kolejne 4-5 minut na niewielkim ogniu .

Zupę pomidorową z dynią zdejmij z palnika . W razie potrzeby dopraw dodatkowo solą i pieprzem . Podawaj z ugotowanym ryżem , możesz też udekorować wierzch kleksem kwaśnej śmietany. Spróbuj koniecznie tej rozgrzewającej wersji dyniowej zupy . Kusząca jest także regionalna odsłona zupy gotowana na mleku .

Canva / Scukrov
Canva / Scukrov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy