Znudziła Ci się zwykła pomidorowa? Nowatorska wersja podbija Internet
Sezon na dynie jest w pełni, wobec czego grzechem byłoby nie wykorzystywać pysznego warzywa przy każdej nadarzającej się okazji. Co powiecie na sezonowa zupę pomidorową z dynią? Jej przyjemny, słodki miąższ i piękny złocisty kolor skuszą każdego.
Dynia ma charakterystyczny posmak, który przyjemnie podkręca tradycyjna pomidorową i nadaje jej nowego wymiaru. Do przygotowania zupy pomidorowej z dynią wybierz gatunek o gładkim miąższu. Idealnie nada się do tego dynia piżmowa.
Przepis na jesienną zupę pomidorową z dynią
Składniki:
-
1 szklanka puree z dyni (podduszony do miękkości i zmiksowany miąższ)
-
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
-
1 średnia cebula
-
3 ząbki czosnku
-
2 średnie marchewki
-
1 korzeń pietruszki
-
niewielki kawałek korzenia selera
-
1 litr bulionu warzywnego
-
2 łyżki oleju
-
1 łyżka suszonego majeranku
-
sól, pieprz i cukier do smaku
Jak ugotować wyborną zupę pomidorową z dynią?
Warzywa korzeniowe na zupę pomidorową z dynią umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę .
W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju . Na rozgrzany tłuszcz w yłóż posiekaną cebulę i podsmażaj ją przez 1 minutę z łyżeczką cukru . Do cebuli dodaj po chwili czosnek a następnie pozostałe warzywa na zupę pomidorową z dynia . Przykryj garnek i duś całość do momentu, aż warzywa będą miękkie .
Pomidory z puszki rozdrobnij za pomocą widelca i dołóż do garnka z pozostałymi składnikami na zupę pomidorową z dynią. Dodaj puree z dyni, litr bulionu, sól, pieprz oraz rozmaryn. Zagotuj całość a następnie trzymaj przez kolejne 4-5 minut na niewielkim ogniu .
Zupę pomidorową z dynią zdejmij z palnika . W razie potrzeby dopraw dodatkowo solą i pieprzem . Podawaj z ugotowanym ryżem , możesz też udekorować wierzch kleksem kwaśnej śmietany. Spróbuj koniecznie tej rozgrzewającej wersji dyniowej zupy . Kusząca jest także regionalna odsłona zupy gotowana na mleku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pierogi ruskie bez lepienia. Nie trzeba męczyć się z ciastem, jest inny sposób
-
Zapomnij o mleku. Inny dodatek do kawy sprawdzi się o niebo lepiej. Znajdziesz go w lodówce
-
Rozdrobnij widelcem i dodaj do jajecznicy. Kaszubski patent na śniadanie smakuje obłędnie