Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozdrobnij widelcem i dodaj do jajecznicy. Kaszubski patent na śniadanie smakuje obłędnie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 08.10.2022 08:46

Rozdrobnij widelcem i dodaj do jajecznicy. Kaszubski patent na śniadanie smakuje obłędnie

jajecznica po kaszubsku
Canva / rlat

Jajecznica jest bardzo dobrym pomysłem na szybkie i pożywne śniadanie. Dodajmy do przepisu wędzoną rybę, a otrzymamy przepis wręcz idealny. Jajecznica po kaszubsku, bo taka nazywa się ta potrawa, jest zdrową i pożywną propozycją na rozpoczęcie udanego dnia.

Wędzoną makrelę warto jeść od czasu do czasu ze względu na jej właściwości odżywcze. Jej mięso bogate jest w witaminy i składniki mineralne, które pomagają we właściwym funkcjonowaniu naszego organizmu. Jajecznica z wędzoną ryba to prawdziwy śniadaniowy hit, którego musisz spróbować.

Przepis na aromatyczną jajecznicę z wędzoną rybą

Składniki:

  • 2 średnie jajka

  • 1 łyżeczka masła

  • 20-30 g mięsa z makreli wędzonej

  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować wyborną jajecznice po kaszubsku

Przygotuj poszczególne składniki do jajecznicy po kaszubsku. Z ryby usuń skórę i oddziel porcję mięsa od ości, rozdrobnij na mniejsze kawałki przy użyciu widelca. Szczypiorek umyj i posiekaj.

Na patelni rozgrzej masło do smażenia jajecznicy z wędzoną rybą. Wbij 2 całe jajka i podsmaż na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy jajka będą na wpół ścięte, dodaj do nich makrelę wraz z posiekanym szczypiorkiem.

Pod koniec smażenia dopraw całość solą i pieprzem, dodaj też przetarte w dłoniach zioła prowansalskie. Jajecznicę po kaszubsku dokładnie wymieszaj z przyprawami i zdejmij z ognia. Podawaj zaraz po przyrządzeniu. Jajecznica z wędzoną ryba doskonale smakuje podana ze świeżym pieczywem i pomidorem. Dla amatorów mocniejszych smaków proponujemy jajecznicę na ostro. Znajdzie się też przepis dla osób dbających unikających potraw smażonych.

Canva / artlensfoto
Canva / artlensfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: