Rozdrobnij widelcem i dodaj do jajecznicy. Kaszubski patent na śniadanie smakuje obłędnie
Jajecznica jest bardzo dobrym pomysłem na szybkie i pożywne śniadanie. Dodajmy do przepisu wędzoną rybę, a otrzymamy przepis wręcz idealny. Jajecznica po kaszubsku, bo taka nazywa się ta potrawa, jest zdrową i pożywną propozycją na rozpoczęcie udanego dnia.
Wędzoną makrelę warto jeść od czasu do czasu ze względu na jej właściwości odżywcze. Jej mięso bogate jest w witaminy i składniki mineralne, które pomagają we właściwym funkcjonowaniu naszego organizmu. Jajecznica z wędzoną ryba to prawdziwy śniadaniowy hit, którego musisz spróbować.
Przepis na aromatyczną jajecznicę z wędzoną rybą
Składniki:
2 średnie jajka
1 łyżeczka masła
20-30 g mięsa z makreli wędzonej
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Jak przygotować wyborną jajecznice po kaszubsku
Przygotuj poszczególne składniki do jajecznicy po kaszubsku. Z ryby usuń skórę i oddziel porcję mięsa od ości, rozdrobnij na mniejsze kawałki przy użyciu widelca. Szczypiorek umyj i posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło do smażenia jajecznicy z wędzoną rybą. Wbij 2 całe jajka i podsmaż na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy jajka będą na wpół ścięte, dodaj do nich makrelę wraz z posiekanym szczypiorkiem.
Pod koniec smażenia dopraw całość solą i pieprzem, dodaj też przetarte w dłoniach zioła prowansalskie. Jajecznicę po kaszubsku dokładnie wymieszaj z przyprawami i zdejmij z ognia. Podawaj zaraz po przyrządzeniu. Jajecznica z wędzoną ryba doskonale smakuje podana ze świeżym pieczywem i pomidorem. Dla amatorów mocniejszych smaków proponujemy jajecznicę na ostro. Znajdzie się też przepis dla osób dbających unikających potraw smażonych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Szybkie racuchy na maślance. 2 składniki decydują o ich wybornym smaku
Kurczak z patelni bez zbędnego tłuszczu. Dzięki prostemu trikowy wyjdzie lekki i soczysty
Ania Starmach robi wyśmienitą zupę cebulową. Efektowne i pyszne danie za grosze