Smakosze.pl

canva/oksanashufrych

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

25 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zupa z dyni rozgrzeje was w jesienne popołudnia. Dziś proponujemy wam prosty przepis na podkarpacką baniankę, czyli dyniową z zacierkami. Regionalny przysmak zachwyca smakiem i konsystencją. Z pewnością spodoba się waszej rodzinie. Spróbujecie?

Pochodząca z regionu rzeszowskiego banianka to nic innego jak zupa z dyni serwowana z zacierkami. Wyraziste w smaku, sycące i niezwykle kremowe danie jest banalnie proste. Pyszny obiad na chłodne dni zrobicie niemalże ekspresowo. Warto skosztować — przysmak jest cudownie mleczny i słodziutki.

Przepis na podkarpacką zupę z dyni

Składniki na zupę:
  • 1 żółta dynia o masie ok. 1,5 kg

  • 1 litr mleka

  • solidna szczypta gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na zacierki:
  • 250 g mąki pszennej

  • 1 jajo

  • odrobina zimnej wody

  • sól w ilości do smaku

Jak zrobić smakowitą zupę z dyni? Podkarpacki przepis nie ma sobie równych.

Dynię starannie myjemy. Obieramy ją i usuwamy pestki, po czym kroimy w niewielką kostkę. Do dużego garnka wlewamy mleko i podgrzewamy je. Gdy lekko zawrze, dodajemy warzywo.

Gotujemy je do miękkości — czas przyrządzania będzie zależał od wielkości kawałków warzywa. Na koniec całość blendujemy. Zupę z dyni doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Podajemy z zacierkami przygotowanymi według poniższej instrukcji.

Jak przygotować zacierki do zupy z dyni?

Do większej miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy do niej sól i wbijamy jajo. Wyrabiamy ciasto, na koniec polewając je niewielką ilością zimnej wody. Rozwałkowujemy je i tniemy na niewielkie kluski. Możemy też uformować niewielkie kawałki palcami. Gotujemy w wodzie lub mleku, aż będą miękkie.

Na naszej stronie znajdziecie też przepisy na słodkie przysmaki z dyni. Szczególnie polecamy smakowity mus do naleśników i placków, a także niezwykle aromatyczną szarlotkę z dodatkiem pomarańczy .

Zupa z dyni jest świetna z zacierkami
canva/Baiko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >