Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie
Zupa z dyni rozgrzeje was w jesienne popołudnia. Dziś proponujemy wam prosty przepis na podkarpacką baniankę, czyli dyniową z zacierkami. Regionalny przysmak zachwyca smakiem i konsystencją. Z pewnością spodoba się waszej rodzinie. Spróbujecie?
Pochodząca z regionu rzeszowskiego banianka to nic innego jak zupa z dyni serwowana z zacierkami. Wyraziste w smaku, sycące i niezwykle kremowe danie jest banalnie proste. Pyszny obiad na chłodne dni zrobicie niemalże ekspresowo. Warto skosztować — przysmak jest cudownie mleczny i słodziutki.
Przepis na podkarpacką zupę z dyni
Składniki na zupę:
1 żółta dynia o masie ok. 1,5 kg
1 litr mleka
solidna szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na zacierki:
250 g mąki pszennej
1 jajo
odrobina zimnej wody
sól w ilości do smaku
Jak zrobić smakowitą zupę z dyni? Podkarpacki przepis nie ma sobie równych.
Dynię starannie myjemy. Obieramy ją i usuwamy pestki, po czym kroimy w niewielką kostkę. Do dużego garnka wlewamy mleko i podgrzewamy je. Gdy lekko zawrze, dodajemy warzywo.
Gotujemy je do miękkości — czas przyrządzania będzie zależał od wielkości kawałków warzywa. Na koniec całość blendujemy. Zupę z dyni doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Podajemy z zacierkami przygotowanymi według poniższej instrukcji.
Jak przygotować zacierki do zupy z dyni?
Do większej miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy do niej sól i wbijamy jajo. Wyrabiamy ciasto, na koniec polewając je niewielką ilością zimnej wody. Rozwałkowujemy je i tniemy na niewielkie kluski. Możemy też uformować niewielkie kawałki palcami. Gotujemy w wodzie lub mleku, aż będą miękkie.
Na naszej stronie znajdziecie też przepisy na słodkie przysmaki z dyni. Szczególnie polecamy smakowity mus do naleśników i placków, a także niezwykle aromatyczną szarlotkę z dodatkiem pomarańczy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Niezwykłe placki z kapusty. Mocna konkurencja dla ziemniaczanych
Sycąca sałatka ziemniaczana. Aromatyczny składnik dodaje jej smaku
Szybkie ciasto bez pieczenia. Montenegro stanie się ulubionym, rodzinnym łakociem