Zapomnij o mleku. Inny dodatek do kawy sprawdzi się o niebo lepiej. Znajdziesz go w lodówce
Przedstawiamy prosty sposób na urozmaicenie porcji aromatycznej kawy. Kawa z jajkiem, bo o takiej mowa, jest doskonałą alternatywa dla słodzenia i zabielania napoju mlekiem. Słodka, puszysta pianka z kogla-mogla nie tylko świetnie smakuje, ale tez obłędnie wygląda.
Do przyrządzenia kawy z jajkiem idealnie nadadzą się żółtka jaj, które zostały po wykonaniu przepisów wymagających użycia samych białek. Dzięki temu zyskujemy nie tylko pyszny gorący napój, ale też zapobiegamy marnowaniu jedzenia. Nasza kawa z jajkiem ma same plusy.
Przepis na niezwykłą kawę z jajkiem
Składniki:
1 porcja mocnej kawy (espresso lub kawa rozpuszczalna zaparzona z podwójnej porcji)
1 żółtko
3 łyżeczki cukru
odrobina kakao do dekoracji
Jak zaparzyć obłędną kawę z jajkiem
Żółtko do kawy z jajkiem ubij z cukrem w kąpieli wodnej. W tym celu żółtko umieść w małej żaroodpornej miseczce. Miseczkę postaw na garnku z wrzącą wodą tak, aby naczynie nie dotykało jej powierzchni. Do żółtka dodawaj stopniowo cukier i ubijaj całość na puszystą piankę do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Zaparz porcję mocnej kawy i przelej ją do większego kubka. Kawa z jajkiem będzie słodka dzięki dodatkowi kogla-mogla, wobec czego nie ma potrzeby dodatkowego dosładzania jej. Na powierzchnię wyłóż ubitą piankę.
Powierzchnię pianki wyrównaj. Swoją kawę z jajkiem ozdób na wierzchu odrobiną kakao. Napojem najlepiej delektować się zaraz po przyrządzeniu. Niezwykłych wrażeń dostarczy również intensywna kawa korzenna. Nieoczywisty dodatek cytryny daje kawie wiele korzyści.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na domowy chleb bez piekarnika. Puszysty, miękki, z chrupiącą skórką
Rozpływające się w ustach papieskie kremówki. Idealny deser nie tylko do kawy
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama