Smakosze.pl Porady Zróbcie to z rodzynkami przed dodaniem do sernika. Unikniecie największej kulinarnej wpadki
canva/unclepodger

Zróbcie to z rodzynkami przed dodaniem do sernika. Unikniecie największej kulinarnej wpadki

19 sierpnia 2023

Sernik z rodzynkami jest nie lada rarytasem. Nie może jednak mieć słodkiego dodatku tylko na dnie. Prosta technika uchroni nas przed kulinarną wpadką. Zna ją każda babcia.

Sernik z rodzynkami może się udać

Nikt nie chce zobaczyć wszystkich rodzynek na dnie po rozkrojeniu świeżo upieczone go sernika. Suszony owoc jest jednak dość ciężki i po prostu wsypany do masy zawsze będzie opadał.

Istnieje jednak sposób, by rozprowadzić go po całej objętości wypieku. Sztuczka, którą znają cukiernicy i wszystkie babcie nie wymaga wiele czasu. Zerknijcie na opis pod zdjęciem i spróbujcie — efekty będą więcej niż zadowalające.

Rodzynki w serniku są pyszne.png
canva/Tachjang
Weźcie ten owoc i dodajcie do kotletów siekanych z kurczaka. Lepszych nie podają w restauracjach

Rodzynki w serniku będą smaczne

Namaczanie rodzynek jest prostą i skuteczną techniką. Dzięki niej suszony owoc zyskuje na lekkości i pozostaje wewnątrz serowej masy. Porcję przeznaczoną na ciasto wystarczy zalać płynem na kwadrans. Jeśli mamy możliwość, warto go wydłużyć do nawet 40 minut dla lepszych efektów.

Rodzynki zwykle moczy się w wodzie, ale warto „wykąpać” je w dodatku smakowym. Możecie wykorzystać mleko, sok z cytryny, czarną herbatę lub — w wersji dla dorosłych — mocny alkohol taki jak koniak, brandy czy whisky. Po odsączeniu wykonamy jeszcze jeden krok.

Sernik z rodzynkami będzie idealny

Miękkie rodzynki bez nadmiaru płynu trzeba oprószyć w mące pszennej. Produkt usunie nadmiar wilgoci i pomoże dodatkowi utrzymać się wewnątrz masy serowej. Pamiętajmy, by nie przesadzić z ilością - cienka warstwa spokojnie wystarczy.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na sernik. Polecamy znakomitą wersję na zimno z owocami i galaretką . Być może skusi was też kremowy sernik baskijski .

Sernik z rodzynkami zachwyci.jpg
canva/ffolas
Ten sposób na mizerię podpatrzyłam w restauracji. Jest jeszcze bardziej orzeźwiająca
Po kupieniu jajek w sklepie, odwróć je do góry nogami. Nawet nie wiesz ile możesz zyskać
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy