Zrobiłam na próbę sernik z pianką. W tym roku podam go na Wszystkich Świętych
Sernik z pianką z przepisu popularnej youtuberki Heni Foks nie ma sobie równych. Wypróbowałam tę recepturę i już wiem, że takie ciasto podam na Wszystkich Świętych. Sernik wyróżnia się delikatnością i jest niezwykle delikatny.
Sernik z pianką, czyli najlepsze ciasto
Ciasta od zawsze cieszą się dużym powodzeniem w moim domu. Ostatnio postanowiłam upiec sernik z przepisu Heni Foks . Wypieki w wykonaniu tej lubianej youtuberki są bardzo popularne w sieci. Ciasta prezentują się znakomicie i nie są trudne w przygotowaniu. Ten nietypowy sernik z piankę, który upiekłam jest nietypowy.
Robi się go z dużą ilością mleka. Ciasto na kruchym spodzie, z warstwą sera i delikatnej bezy na wierzchu smakuje obłędnie. Cieszy też oko, więc upiekę go na Wszystkich Świętych. Recepturę można zobaczyć na kanale YouTube Henia Foks. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak upiec sernik z piankę z przepisu Heni Foks?
Składniki na ciasto:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 10 dkg masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki gorącego mleka
- 1 budyń
Składniki na piankę bezową:
- 3 białka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka budyniu
Przygotowanie ciasta zacznij od zrobienia spodu do sernika. Masło zetrzyj do mąki na tarce o dużych oczkach. Dodaj składniki, wyrób ciasto i wstaw do lodówki na 30 minut . Do ciasta przyda się forma o wymiarach 25 na 30 cm. Następnie zajmij się warstwą sera.
Do miski przełóż ser, wbij jajka, wsyp cukier, budyń i wlej gorące mleko. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę. Wyjdzie dość rzadka . Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na dno połóż schłodzone kruche ciasto i wylej masę serową. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut.
Nietypowy, ale pyszny sernik od Heni Foks
Teraz zrób piankę bezową. Do miski wlej białka jajek, wsyp sól i cukier puder. Białka ubij na sztywno. Na końcu wsyp budyń i wymieszaj. Przełóż do dozownika, którym zrobisz wzorek na wierzchu sernika. Na upieczony sernik wyciśnij piankę bezową. Zrób wzorek w kratkę.
Ciasto znów wstaw do piekarnika na około 15 minut. Sernik studź w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Ciasto wychodzi pyszne, kremowe i delikatne . Sernik wspaniale wyrasta, jest puszysty i dosłownie rozpływa się w ustach. Dlatego wypróbuj przepis od Heni Foks. Pisaliśmy o tym, co daje cytryna dodana podczas gotowania jajek. Radziliśmy, co zrobić, by szarlotka nie wyszła zbyt mokra.