Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Gotując jajka, zawsze wrzucam do nich 2 plasterki cytryny. Dzieje się z nimi coś wspaniałego
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 06.10.2024 19:24

Gotując jajka, zawsze wrzucam do nich 2 plasterki cytryny. Dzieje się z nimi coś wspaniałego

Gotowanie jajek na twardo
Fot. YouTube/Smartfox

Gotowanie jajek na twardo to chyba najprostszy przepis na świecie: bierzesz jajka i gotujesz je, aż będą twarde. Jednak nawet tak proste rzeczy można skomplikować. Warto wypróbować te efekty.

Jak łatwo obierać jajka

Obieranie jajek na twardo nie jest wyzwaniem przy codziennym śniadaniu. Jednak kiedy do świątecznej sałatki jarzynowej albo pasty jajecznej na większą imprezę mamy obrać ich kilkanaście, warto ułatwić sobie życie. Z pomocą przychodzi parę kuchennych tricków. Pomocne będą też wtedy, kiedy chcemy oszczędzić skorupki do późniejszego wypełniania ich farszem, przekrawając je na pół zamiast zdejmując byle jak.

Istnieje kilka prostych sposobów, które ułatwiają obieranie jajek. Najczęściej stosowanym w naszych domach jest przelanie gorących jajek świeżo po ugotowaniu lodowatą wodą. Można wtedy obrać je od razu, kiedy w środku są jeszcze gorące, przez co skorupka odchodzi łatwiej od jajka.

jajko na twardo w skorupce

Dlatego szarlotka wychodzi za mokra. Unikaj tego błędu

Gotowanie cytryny w jajkach na twardo

W obieraniu jajek pomaga też ugotowanie ich w zakwaszonej wodzie. W tym celu zastosować można dwa-trzy plasterki cytryny albo połówkę owocu po wyciśnięciu soku (np. do ciasta czy herbaty). W zamian za kwas cytrynowy można użyć też odrobiny octu, co może okazać się oszczędniejszym rozwiązaniem.

Kwas działa na wapienną skorupkę zmiękczająco. Dlatego też nawet świeże i gorące jajka łatwo jest obrać w taki sposób, że drobinki nie przyklejają się do białka. Do osiągnięcia tego efektu wystarczą dosłownie dwa plasterki cytryny lub łyżeczka octu spirytusowego.

Łatwe obieranie jajek na twardo

Techniką bardzo przyspieszającą obieranie jajek na twardo jest też fizyczne zmiękczenie skorupki. Wystarczy po prostu lekko docisnąć jajko do blatu lub deski do krojenia, a następnie rolować tak, by cała skorupka popękała na drobne kawałki. Biała błonka pod spodem powinna pozostać nienaruszona i będzie łatwo ściągnąć skorupkę.

Coraz popularniejsze staje się ostatnio gotowanie jajek w multicookerach. Te elektryczne garnki wielofunkcyjne pojawiają się częściej w polskich domach. Ich użytkownicy należą do szczęśliwców, którzy o łatwe obieranie jajek nie mają się co martwić.

Wypróbuj też przepisy na rosół Magdy Gessler i naleśniki serowe bez mąki.

obieranie jajka ze skorupki